Vlada i dalje nije nadležna za radnike Metalca

Iz Vlade tvrde da ona i njen fond IRF nijesu vlasnici, iako je IRF upisao hipoteku na imovinu
7 komentar(a)
Radnici Metalca, protest Vlada, Foto: Zoran Đurić
Radnici Metalca, protest Vlada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2014. 05:26h

Ni nakon 10 dana od kada radnici nikšićkog Metalca štrajkuju danonoćno ispred zgrade Vlade za isplatu 14 plata, povezivanje radnog staža i obezbjeđivanje socijalnog programa, nema rješenja problema.

Iz Vlade ponavljaju da mogu samo da posreduju između radnika i vlasnika Nikole Furundžića koji bi trebao da predloži rješenje za izlazak iz krize.

Radnici će danas sa Unijom slobodnih sidikata (USS) u podne održati sastanak ispred Vlade. Nakon toga će, kako je najavio predsjednik sindikata Metalca Radisav Jauković, odlučiti da li će štrajkovati glađu i blokirati saobraćajnice.

Radnici tvrde da Vlada ne želi da prepiše na sebe hipoteku nad imovinom fabrike jer bi onda morali da preuzmu i sve obaveze prema radnicima, a nemaju volje ni da pokrenu krivičnu prijavu protiv Furundžića koji je krčmio imovinu firme.

Furundžić nije vratio kredit od 1,5 miliona eura koji je Vlada platila jer je bila žirant. “Vijestima” je iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću rečeno da ni Vlada, ni njen Investiciono razvojni fond (IRF) nijesu vlasnici Metalca.

"IRF je stekao status hipotekarnog povjerioca kod kompanije koja nije vratila kredit i pokrenuo je postupak naplate svojih potraživanja koja su obezbijeđena hipotekom nad imovinom", saopštili su iz Biroa Vlade.

Kako su objasnili, Vlada u tom problemu može imati samo ulogu posrednika između zainteresovanih strana ( radnika i vlasnika), kako bi pomogla u pronalaženju rješenja.

“Uz to, vlasnik fabrike treba da predloži rješenje za problem u kojem se kompanija našla, a ne Vlada” istakli su u Vladinom birou.

Premijer Milo Đukanović, kako su naveli iz Biroa, neće prihvatiti razgovor sa radnicima koji su to tražili, već je ovlastio potpredsjednika Vlade Vujicu Lazovića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića da razgovaraju sa zaposlenima.

Na pitanje da li je Vlada inicirala da tužilaštvo pokrene istragu, odgovoreno je da je Ministarstvo ekonomije upoznalo ministarstvo unutrašnjih poslova sa tvrdnjama zaposlenih.

USS: Neprihvatljivo da država ne pokazuje brigu za živote ljudi

USS je saopštio da su zabrinuti zbog višegodišnje agonije kroz koju prolaze zaposleni u Metalcu. Ističu da su zahtjevi radnika opravdani i legitimni i da uprkos obećanjima nema njihovog rješenja.

"Samo je produbljena agonija zaposlenih čime su radnici i njihove porodice dovedeni na sami rub egzistencije. Neprihvatljiva je činjenica da institucije ne pokazuju brigu i razumijevanje za zahtjeve zaposlenih, a samim tim ni za njihove živote i zdravlje", istakli su u USS.

I Erste banka kaže da nije vlasnik, već da ima hipoteku

Iz Erste banke koja se u javnosti naznačava da je vlasnik 25 odsto imovine, odnosno hipoteke nad imovinom, (ostatak pripada Vladinom IRF-u) kazali su da nijesu stekli vlasništvo nad imovinom fabrike.

“Erste banka je konstituisala hipoteku nad dijelom imovine Metalca zbog obezbjeđenja svojih bankarskih potraživanja prema toj firmiu. To znači da nijesmo stekli vlasništvo nad imovinom Metalca. Ali, kao hipotekarni povjerilac imamo zakonsko pravo da sprovedemo sudsku ili vansudsku prodaju nepokretnosti dužnika kako bi namirili potraživanja”, rekli su u Erste banci.

Banka je pokrenula postupak vansudske prodaje hipotekovanih nepokretnosti koje su u vlasništvu fabrike.

Bonus video: