Poljaci i Mađari se interesuju za Boksite

odnosu na prvi tender, početna cijena imovine smanjena je sa 14 miliona na 10,7 miliona eura
62 pregleda 0 komentar(a)
U Bokstima ostalo oko 312 radnika, Foto: Svetlana Mandić
U Bokstima ostalo oko 312 radnika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.09.2014. 17:51h

Poljski i mađarski investitori interesuju se za imovinu nikšičkih Rudnika boksita i proizvodne mogućnosti u toj kompaniji. “Vijestima” je iz nekoliko izvora potvrđeno da se radi o firmama Oniko iz Poljske i Vagon inpex iz Mađarske.

Ponude na obnovljenom oglasu za prodaju imovine Rudnika boksita biće otvorene 7. oktobra. U odnosu na prvi tender, početna cijena imovine smanjena je sa 14 miliona na 10,7 miliona eura.

Predstavnici poljske firme Oniko razgovarali su nedavno sa stečajnom upravom, interesovali se o nalazištima rude boksita, količinama i njegovom kvalitetu, potvrdio je “Vijestima” stečajni upravnik Zdravko Cicmil.

“Iz mađarskog Vagon inpeksa su me zvali i najavili da će u ponedjeljak poslati neku ponudu”, izjavio je Cicmil.

Ova mađarska kompanija je već kupovala rudu iz Boksita. Radi se o posredničkoj kompaniji koja je imala višegodišnji ugovor o kupovini nikšićke rude za potrebe rada i proizvodnje MAL-a, aluminijumskog kombinata u Mađarskoj.

Stečaj u nikšićkim Rudnicima boksita uveden je 19. novembra 2013. godine zbog duga od oko 1,6 miliona eura CKB-u.

Kompanija, kojom su upravljali ruski CEAC i Vlada, ostala je dužna oko 130 miliona eura. Od Rudnika boksita pojedinačno najviše potražuje Kombinat aluminijuma 43 miliona eura, zatim of-šor firma Shasta Olega Deripaske 17,15 miliona. Država potražuje ukupno 14 miliona eura, od čega oko 9,3 miliona eura Poreska uprava Crne Gore.

U Boksitima je ostalo 312 radnika, a otpremnine za dio radnika, koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak, još nijesu isplaćene. Proizvodnja je stala krajem avgusta, jer je nikšićki Neksan, koji je tri mjeseca organizuje, postavio uslove za nastavak sradanje.

Bonus video: