Možda bude 1,5 miliona za platu

Stečajni sudija za KAP Dragan Rakočević podnio je ostavku
0 komentar(a)
KAP radnici, Foto: Vesko Belojević
KAP radnici, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.09.2014. 15:58h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić rekao je da od četiri miliona eura, koje je uplatio Uniprom za KAP, nema dovoljno novca za isplatu povjerioca iz prvog isplatnog reda, gdje su dominantno radnici, jer se ukupno potražuje oko 4,6 miliona, prenose zaposleni “Vijestima”.

Perišić nije odgovarao na pozive “Vijesti” da odgovori hoće li uplata od četiri miliona, dijela od 28 miliona kupoprodajne cijene za imovinu KAP-a, biti vraćena Unipromu Veselina Pejovića ukoliko bilo koji sud, prema tužbama bivših ruskih vlansika, zabrani prodaju fabrike koju je preuzeo.

U upravnoj zgradi KAP-a juče se okupilo više od 100 radnika, koji su tražili objašnjenje Perišića kada će im biti uplaćena zarada od juna i osam dana jula prošle godine, nakon čega je uveden stečaj u KAP-u.

Upravnik je, kako tvrde, rekao da će se to desiti za oko mjesec dana, ali i naglasio da mogu računati samo na „isplatu neto zarade“.

Za isplatu bruto zarade u KAP-u bilo je potrebno oko 3,4 miliona, a neto plata nešto više od 1,5 miliona eura.

Perišić je, prema riječima očevidaca sa sastanka, objasnio da Privredni sud mora prvo odgovoriti na prigovore povjerioca, a potom pristupiti isplati potraživanja radnika, potraživanja po osnovu sudskih presuda i povreda na radu, a jednim dijelom i za odluke po osnovu eksproprisanog zemljišta.

Na pitanje jednog radnika da li je tačno da je u aneksu ugovora o kupoprodaji imovine KAP-a, koji je potpisao sa Pejovićem, navedeno da će uplaćenih četiri miliona biti vraćeno Unipromu u slučaju nepovoljnog ishoda spora koji je bivši vlasnik KAP-a En plus grupa povela kod domaćih sudova ili u Nikoziji, Perišić je odgovorio: "Pustite to što novine pišu".

Uniprom nije u ugovorenom roku platio KAP, pa ni u prolongiranom od dva mjeseca, već je tražio rate. Uplatio je prvu od četiri miliona, a 24 miliona treba da plati za šest mjeseci, ali je to uslovio oslobađanjem kompanije svih sudskih sporova i mogućih tereta.

Dugogodišnji stečajni sudija koji je zadužen za KAP Dragan Rakočević podnio je ostavku, saznaju “Vijesti”.

On bi trebalo još da odlučuje o prigovorima u ovom stečajnom postupku, odnosno najmanje mjesec od podnošenja ostavke - dok formalno ne bude razriješen.

Bonus video: