Sindikat Metalca: Vlada ne želi da preuzme obaveze prema radnicima

To su saopštili predstavnici Sindikata Metalca na odboru za rad i zdravstvo koji je danas ima sjednici posvećenu problemima radnika
3 komentar(a)
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2014. 10:44h

Vlada i Ministarstvo ekonomije ne žele da upišu hipoteku nad imovinom nikšićkog Metalca jer bi onda morali da preuzmu i sve obaveze prema radnicima, a nema volje ni da se pokrenu krivične prijave zbog prodaje imovine fabrike mimo zakona.

To su saopštili predstavnici Sindikata Metalca na odboru za rad i zdravstvo koji je danas ima sjednici posvećenu problemima radnika koji od ponedjeljka danonoćno štrajkuju ispred Vlade.

"Investiciono razvojni fond je preuzimanjem hipoteke zbog kredita koji nije izmiri vlasnik Nkola Furundžić stekao oko 76 odsto akcija u fabrici, ali nema volje da se to prepiše na državu. Za ovu situaciju su krivi Vlada i Ministarstvo ekonomije. Jasno je da neko iz vlade štiti Furundžića ili neko ko je moćan u državi", kazao je predsjednik sindikata Metalca Radisav Jauković.

Kako je dodao, ima prostora za rad fabrike naročito pred priču o pokretanju izgradnje autoputa i drugih projekata u najavi.

"Svi su pa i premijer Milo Đukanović kazali da Metalac treba državi. Ako će da rade autoput dalekovod, Termoelektranu Pljevlja, žičaru, gdje smo mi u toj priči. Zašto je remont hidroeletrane u Pivi dobila slovenačka firma..." kazao je Jauković.

Predstavnici sindikata su poslanicima saopštili da žele da im se obezbijedi pravo na penzije sada kada se u Skupštini budu usvajale izmjene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koje će omogućiti radnicima Želejzare da pođu u prijevremenu penziju

"Kažu nam da je Fond PIO opterećen. Svi treba da smo jednaki. Uz to, zašto se dozvolilo da mladi ljudi sa 40-ak godina odu u penziju, a m isa 60 koji smo je zaradili ne možemo", istakao je Jauković. Odbor je odlučio da kroz zaključke hitno uputi poziv nadležnim institucijama da se problem što prije riješi.

Bonus video: