Svjedočenje u Privrednom sudu: Većinski vlasnik uzeo dijamante Albone

Albona je od novembra 2013. u stečaju zbog poreskog duga od oko 1,5 miliona eura
93 pregleda 3 komentar(a)
albona2_1, Foto: S.PRELEVIĆ
albona2_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 18.09.2014. 18:32h

Šef službe bezbjednosti na podgoričkom aerodromu Vladeta Vuković i špediter preduzeća Knjaz Blažo Simonović svjedočili su pred Privrednim sudom da je, nakon privremenog zadržavanja i carinjenja, 26 nebrušenih dijamanata u vlasništvu preduzeća Albona te dragocjenosti preuzeo lično i stavio u svoj džep većinski vlasnik Davit Arutunian.

Albona u stečaju vodi spor protiv Arutuniana od kojeg tužbom traži da vrati 26 dijamanata. Procijenjena vrijednost nebrušenih dijamanata, na carini kod CI Aerodrom Podgorica, iznosila je 237.590 dolara, ali manjinski vlasnici Albone tvrde da bi nakon njihove obrade vrijednost dijamanata na tržištu mogla dostići višemilionski iznos.

“Rus je uzeo dijamante, prosuo ih, sa dva prsta prebrojao, stavio nazad u kesu, koju je digao u vis da bi ih pogledao, a potom stavio u džep svog sakoa i izašao iz terminala”, objasnio je Vuković, koji je sudu dostavio i fotografije pošiljke koju je skladištio.

Sudija Dijana Raičković tražila je od Vukovića da sudu dostavi pisani dokaz o primopredaji dijamanata nakon njihovog podizanja iz sefa.

Službenica Carine Branka Martinović izjavila je da je ona primila pošiljku od putnika Arutuniana koji je avionom doletio u Crnu Goru iz Istanbula. Ona je kazala da je Arutunian uz dijamante prijavio i keš od 40.000 dolara.

Martinović je sud zadužio da u roku od osam dana dostavi podatke o tome kome je nakon prijema predala vrijednu pošiljku u skladištu aerodroma.

“Poslije uplate novca i carinjenja došao je Rus, uzeo dijamante pogledao ih, prebrojao i stavio u unutrašnji džep”, svjedočio je špediter Blažo Simonović.

I njemu i službenici Carine prigovorio je stečajni upravnik Albone Dragan Smolović, napominjući da ne može da vjeruje da se u ovim postupcima roba, nakon carinjenja, može nekom predati bez potpisanog dokumenta.

Biće još svjedočenja 10. novembra. Sud je utvrdio na ročištu prije dva mjeseca da je Arutunian posljednji put otvorio svoj sef u CKB-u 8. aprila prošle godine, dan prije nego što je napustio Crnu Goru.

Albona je od novembra 2013. u stečaju zbog poreskog duga od oko 1,5 miliona eura. Proglašen je bankrot, a trgovačka firma povjeriocima je ostala dužna više od 18 miliona.

Sud opet pozvao bivšeg direktora

Bivši izvršni direktor Albone Miroslav Marinković nije se odazvao pozivu suda, ali je poslao dopis u kojem je naveo da nije mogao iz Beograda doći u Podgoricu zbog bolesti majke.

On je, prema riječima sudije, naveo da je podnio tužiocu krivičnu prijavu protiv bivšeg većinskog vlasnika i nekoliko ruskih državljana i dostavio svoju e-mail prepisku sa Arutunianom.

Sutkinja je za naredno ročište ponovo predložila njegovo saslušanje. Nije jasno kako je Marinković kao ovlašćeno lice dozvolio Arutunianu da preuzme dijamante koji su bili vlasništvo preduzeća.

Bonus video: