Rudarima biro, ako ne krene proizvodnja

165 pregleda 0 komentar(a)
Protest radnika Boksita, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Protest radnika Boksita, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.09.2014. 19:27h

Ukoliko proizvodnja u nikšićkim Rudnicima boksita ubrzo ne bude nastavljena, stečajna uprava će poslati na Biro rada zaposlene, kojih ima 312.

Predstavnici radnika nikšićkih Boksita razgovarali su juče sa stečajnim upravnikom Zdravkom Cicmilom i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem. Grupa radnika je prije toga pokušala kamionima da krene ka kopu na Zagradu, ali ih je u tome spriječila policija, koja je zaustavila i njihove kolege koji su imali namjeru da teškom mehanizacijom krenu za Podgoricu i pridruže se protestu radnika Metalca.

„Radnici su ostali kod svojih zahtjeva, a ministarstvo kod svojih. Pričekaću do kraja sedmice da vidim da li će Neksan nastaviti saradnju ili će Vagonimpex uzeti rudu. Ako se niko ne pojavi, to je kraj. Moram poštovati zakon i radnike poslati na Biro rada jer ne smijem umanjiti stečajnu masu. Ako hoće moju ostavku, nikakav problem, ali ne smijem stvarati gubitak“, kazao je „Vij esti ma“ Cicmil.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović smatra da je napravljen mali pomak.

„Ljudi koji su zainteresovani da idu kući bez uslova, a takvih ima, mogu to da urade jer je ministar obećao da će se naći novac za njihove otpremnine kako bi se što prije počelo sa realizacijom socijalnog programa, a radni staž će kasnije biti povezan“, kazao je Bojanović.

Oni će napraviti spisak zainteresovanih radnika, a nadaju se da će Ministarstvo finansija izaći u susret firmi Neksan, koja je do sada organizovala proizvodnju, oko odloženog plaćanja PDV-a, kako bi Boksiti nastavili rad.

„Prenijećemo radnicima sve o čemu je razgovarano, pa ćemo vidjeti šta će oni odlučiti“, kazao je predsjednik druge sindikalne organizacije Ilija Đilas i dodao da su radnici nakon višesatnog boravka na površinskom kopu Zagrad otišli kućama.

Jedan od starijih radnika Boksita Slobodan Drašković je rekao da su Boksiti došli do sahrane.

“Legli smo u sanduk i samo čekamo da nas pokopaju”, kazao je Drašković. Radnici traže nastavak proizvodnje, povezivanje radnog staža od 2009. godine do uvođenja stečaja prema obračunatim, a ne umanjenim zaradama, isplatu otpremnina po socijalnom programu od 2009. godine, bez izmjena i dopuna, i pravo na otpremnine radnicima koji su pred penzijom. Prioritetno im je da proizvodnja bude nastavljena, a obustavljena je 1. septembra.

Nude im staž samo na minimalac

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je država spremna da radnicima Rudnika boksita poveže staž na minimalnu zaradu od 193 eura, a razliku za preostala potraživanja mogu da naplate prodajom imovine preduzeća.

„To radnicima Boksita nije bilo prihvatljivo u jednom trenutku, mada nijesam siguran iz kasnijih razgovora da je riječ o apsolutnom odbijanju. Moj predlog i ministra ekonomije je da se država odrekne prioritetnih potraživanja da bi se radnici naplatili kroz stečajni postupak, ako se Rudnici boksita prodaju”, kazao je Bošković juče u Nikšiću.

Što se tiče zahtjeva rudara da radnici koji su pred penzijom dobiju i otpremnine, Bošković je kazao da je za to nadležno Ministarstvo ekonomije.

Bonus video: