Radulović: Metalac može opstati

64 pregleda 0 komentar(a)
Metalac protest, Foto: Luka Zeković
Metalac protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.09.2014. 13:05h

Radnici Metalca u 18 časova će se sastati sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, ministrima finansija, ekonomije i rada i socijalnog staranja, kako bi pokušali da riješe nastale probleme.

Nikšićki Montavar Metalac, sa iskustvom, radnicima i opremom, može opstati na tržištu u konkurentnim uslovima, ocijenjeno je na sastanku predstavnika radnika tog preduzeća i potpredsjednika Skupštine Branka Radulovića.

Iz Kabineta potpredsjednika Skupštine saopšteno je da je sadašnje stanje u Metalcu proizvod neodgovornog odnosa vlasnika i brojnih nepravilnosti i nepostupanja pravosudnih organa i Vlade.

„Zato je neophodno da Vlada, kao sadašnji vlasnik 75 odsto Metalca, zajedno sa Erste bankom, koja ima 25 odsto, na legalan način preuzme upravljanje preduzećem i formira novi menadžment, koji će omogućiti normalnu proizvodnju“, saopštio je Radulović.

Na sastanku je konstatovano da jedno od dugoročnih rješenja može biti u nalaženju istinskog strateškog investitora u oblasti metaloprerade.

„Neophodno je da pravosudni organi preispitaju postupak kupovine i način poslovanja, zbog toga što postoje brojne indicije da je bilo protivzakonitog i nepravilnog rada“, kazao je Radulović.

On je dodao da je, u pogledu prioritetnih mjera, potrebno da Vlada i nadležno ministarstvo hitno napravi socijalni program za 93 zaposlena i 29 radnika kojima je vlasnik više od godinu nije isplatio otpremnine, na osnovu kojeg će biti izmirene obaveze prema njima i omogućiti im adekvatni socijalni status.

„Pozivamo Vladu da već danas hitno reaguje i stvori prihvatljive uslove za prekid štrajka radnika, jer su u pitanju ljudski životi. Ukoliko Vlada ne reaguje odgovorno, Skupština će, kao i u slučaju rudara nikšićkih Rudnika boksita i radnika Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare inicirati rješenje za radnike Metalca“, poručio je Radulović.

On smatra da je za potrebe tržišta Crne Gore, bilo da su u pitanju rezervni djelovi, konstrukcije ili usluge, potreban, ne jedan, nego mnogo više Metalaca.

To će, kako tvrdi Radulović, posebno doći do izražaja kada krenu strateške gradnje infrastrukturnih, putnih i energetskih objekata i kada investicije budu „dubinske“, što znači da novac ostaje u Crnoj Gori koristeći u što većoj mjeri domaće znanje, iskustvo, postojeću i novu tehnološku osnovu.

„Iskustvo naprednih država pokazuje je da bez proizvodnje, prerade, znanja i stavranja sopstvenih proizvoda ne može biti realnog sektora, ni održive ekonomije“, zaključio je Radulović.

Radnicima koji se već tri dana nalaze ispred zgrade Vlade, jutros su se kratko pridružile kolege iz "Radoja Dakića" i "Ribarstva".

Radnici Montavar Metalca, njih oko 60, počeli su danonoćni protest ispred zgrade Vlade zahtijevajući rješenje za izlazak iz teške situacije u kojoj se firma nalazi.

Iz Vlade su u ponedjeljak kazali da će, imajući u vidu značaj ovog nikšićkog preduzeća, razgovarati sa svim zainteresovanim stranama koje mogu doprinijeti rješavanju problema, iako Investiciono-razvojni fond (IRF) nije vlasnik kompanije već ima hipoteku nad dvije trećine imovine.

Radnici Metalca štrajkuju i protestuju od 18. decembra zahtijevajući isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje.

Bonus video: