Stijepović ne da na svoje: Niko ne odgovara za 424.000 eura

Odlazeći ministar prosvjete Slavoljub Stijepović juče je na skupštinskom Odboru za ekonomiju, koji ga je saslušao zbog tih revizija, saopštio da u tim institucijama nije bilo kriminalnih radnji i protivpravnog sticanja koristi
0 komentar(a)
Stijepović sa saradnicima, Foto: Boris Pejović
Stijepović sa saradnicima, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2014. 18:15h

Da li je Državno tužilaštvo našlo elemente krivičnog djela na osnovu onoga što je Državna revizorska institucija (DRI) konstatovala u revizijama Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i Centra za savremenu umjestnost nije poznato ni vrhovnoj reviziji, ni institucijama čije se poslovanje provjerava.

Odlazeći ministar prosvjete Slavoljub Stijepović juče je na skupštinskom Odboru za ekonomiju, koji ga je saslušao zbog tih revizija, saopštio da u tim institucijama nije bilo kriminalnih radnji i protivpravnog sticanja koristi.

DRI je prošle godine dala negativne rezultate na poslovanje tri institucije za 2012. godinu. Konstatovane su brojne nepravilnosti u trošenju novca i nepoštovanja procedure u javnim nabavkama. Revizorski izvještaji su dostavljeni tužilaštvu, nakon čega je došlo do smjena na direktorskim pozicijama u Zavodu za udžbenike i Centru savremene umjetnosti.

Član Senata DRI Branislav Radulović kazao je da su radili te revizije zbog sumnji da postoje radnje koje narušavaju stabilnost javnih finansija i da im nije poznato šta je tužilaštvo uradilo.

"Više od 90 odsto preporuka je ispoštovano. Nećemo raditi kontrolne revizije, , a u planu je revizija Ministarstva prosvjete”, naglasio je Radulović.

Poslanici su saslušali i direktora Centra za stručno obrazovanje Duška Rajkovića i direktoricu Zavoda za udžbenike Zoju Bojanić Lalović. Direktora Centra za savremenu umjetnost Nenada šoškića nije bilo.

Rajković je rekao da mu je savjest mirna i da je sve radio u skladu sa zakonom kao profesionalac.

Mladen Bojanić (Pozitivna) ocijenio je da je najveća odgvornost na Ministarstvu prosvjete i da bi neko morao da odgovara zbog toga što je Zavod za školstvo uništio knjige u vrijednosti od oko 424.000 eura.

Stijepović je objasnio da te knjige “nijesu imale vrijednost jer su po odlukama Nacionalnog savjeta za školstvo zastarjele i sa nepostojećim obrazovnim programima”. Ma. M.

Ministar hoće pohvalu što je bez tendera potrošio 1,3 miliona

Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao je na korupciju Zavoda za školstvo prilikom raspisivanja tendera za štampanje udžbenika za ovu godinu, koji je prvobitno procijenjen na 1,7 miliona eura.

“Javni tender je propao i Zavod se odlučio na isti korak kao i nekoliko godina ranije da bez javnog nadmetanja izabere ponuđača i procijeni ponovo posao na 1,3 miliona. Jasno je o čemu se radi. Od 2006. do 2012. godine besplatno školovanje koštalo je roditelje minimum 20 miliona eura, a cilj svakog roditelja je da dođe do jeftinijih udžbenika”, naglasio je Damjanović. Stijepović je kazao da su morali raditi tako da bi na vrijeme počela školska godina, te da bi “Damjanović volio da škola nije počela na vrijeme”.

“Dobili smo jeftinijeg ponuđača i tu nema nikakve misterije. Mislio sam da ćemo ovdje dobiti pohvale za ono što je urađeno", kazao je Stijepović.

Bonus video: