Radnici Boksita otišli kućama: Ništa novo ni nakon sastanka

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović smatra da je napravljen mali pomak
4 komentar(a)
Boksiti, protest, Foto: Svetlana Mandić
Boksiti, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2014. 17:43h

Ni nakon sastanka predstavnika radnika nikšićkih Boksita, stečajnog upravnika Zdravka Cicmila i ministra ekonomije Vladimira Kavarića situacija se nije mnogo promijenila.

„Na sastanku nije ništa novo odlučeno. Radnici su ostali kod svojih zahtjeva, a ministarstvo kod svojih. Ministarstvo nudi socijalni program za 310 radnika pa da im radni staž bude povezan kada bude imalo sredstava Ja ću pričekati do kraja sedmice da vidim da li će Neksan nastaviti saradnju ili će Vagonimpex uzeti rudu. Ako se niko ne pojavi da kupuje rudu to je kraj. Moram poštovati zakon i radnike poslati na Biro rada jer ne smijem umanjiti stečajnu masu. Ako hoće moju ostavku nikakav problem ja ću je dati ali ne smijem stvarati gubitak“, kazao je „Vijestima“ Cicmil.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović smatra da je napravljen mali pomak.

„Ljudi koji su zainteresovani da idu kući bez uslova, a takvih ima, mogu to da urade jer je ministar obećao da će se naći novac za njihove otpremnine kako bi se što prije počelo sa realizacijom socijalnog programa, a radni staž će kasnije biti povezan. Mi ćemo u naredna dva-tri dana napraviti spisak zainteresovanih radnika i dostaviti ministarstvu. Zamolili smo ministra da razgovara sa ministarstvo finansija kako bi se firmi Neksan izašlo u susret oko odloženog plaćanja poreza na dodatu vrijednost“, kazao je Bojanović.

Oni će rezultate razgovora prenijeti radnicima koji su jutros pokušali da kamionima i mašinama krenu za Podgoricu, u čemu ih je spriječila policija.

„Ujutro ćemo se okupiti u osam ispred rampe na Gračanici i prenijeti radnicima sve o čemu je danas razgovarano pa ćemo vidjeti šta će oni odlučiti“, kazao je predsjednik druge sindikalne organizacije Ilija Đilas.

Radnici su nakon višesatnog boravka na površinskom kopu Zagrad otišli kućama.

Kako je kazao stecajni upravnik danas je firma Neksan radnicima Rudnika uplatila novac za platu sto je peta zarada za tri mjeseca, od kada je ta firma kupovala rudu od Boksita.

Stečajna uprava Boksita je krajem maja sa firmom Neksan potpisala šestomjesečni kupoprodajni ugovor o isporuci 20 hiljada tona rude sa 15 odsto eventualnih odstupanja. Neksan je prva tri mjeseca obezbjeđivao sredstva za proizvodnju i isplatu zarada, ali je zbog nemogućnosti plasmana preuzete rude tražio od Vlade da mu, uz date garancije, odloži uplatu PDV na rudu dok istu ne proda.

Proizvodnja u Boksitima obustavljena je 1.septembra na 15 dana i još uvijek nije nastavljena.

Bonus video: