Štrabag zainteresovan za gradnju autoputa Bar-Boljare

Brajović je sa predstavnicima Stragbaga razgovarao i o planovima za valorizaciju Skadraskog jezera
584 pregleda 9 komentar(a)
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Mapa autoputa Bar-Boljare, Foto: Screenshot
Ažurirano: 16.09.2014. 17:09h

Austrijska kompanija Strabag zainteresovana je da učestvuje u projektu izgradnje autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Resorni ministar, Ivan Brajović boravio je u Austriji i sastao se sa menadžmentom velikih austrijskih kompanija iz oblasti saobraćaja, Strabag, Thales i Frequentis.

»Na sastanku u predstavništvu komanije Strabag, njeni predstavnici istakli su značaj dosadašnje saradnje sa crnogorskom Vladom na realizaciji mnogih infrastrukturnih projekata, iskazujući zainteresovanost da se učestvuju u realizaciji projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare«, navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili značaj održavanja magistralnih i regionalnih puteva čime se, kako su naveli, čuva upotrebna vrijednost mreže državnih puteva.

»To je posao koji godinama uspješno obavlja preduzeće Crnagoraput, čiji je vlasnik Strabag i iskazan interes na unaprjeđenju ove saradnje«, naveli su iz tog Vladinog resora.

Brajović je sa predstavnicima Stragbaga razgovarao i o planovima za valorizaciju Skadraskog jezera.

»U tom smislu realizovan je projekat čišćenja Virpazarskog kanala što predstavlja početnu fazu realizacije projekta revitalizacije Skadraskog jezera, u cilju uređenja plovnih puteva između Albanije i Crne Gore, kao i čišćenja i produbljivanja rijeke Bojane, preko koje Skadarsko jezero ima kontakt sa Jadranskim morem«, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, na sastanku sa direktorom Thalesa, Hanesom Bojerom i potpredsjednikom za centralnu i jugoistočnu Evropu, Ginterom Trumerom potvrđen je zajednički stav o razvoju bilateralnih odnosa i uzajamnog interesa u nastavku saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Dodaje se da su tokom obilaska kompanije Thales prezentovana najnovija dostignuća telekomunikacionih i navigacionih sistema koja za cilj imaju povećanje sigurnosti u obavljanju željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja i razmotrene mogućnosti buduće saradnje sa naglaskom na neophodnost opremanja željezničke infrastrukture savremenim uređajima za upravljanje saobraćajem.

Tokom posjete i obilaska kompanije Frequentis, Brajović se sastao sa vlasnikom Hannes Bardach, koji je prezentovao aktivnosti koje ova kompanija preduzima na polju kominkacionih tehnologija u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja.

Frekqentis je naglasio 25 godina uspješne saradnje u instaliranju komunikacionih sistema u vazdušnoj plovidbi, izmedju ostalog, i kroz razlicite projekte opremanja kontrole leta na aerodromima Podgorica i Tivat i njihovo održavanje.

»Razgovori Brajovića sa predstavnicima austrijskih kompanija ukazali su na veoma uspješnu dosadašnju saradnju izmedju dvije države i potrebu daljeg unapređenja odnosa u cilju razmjene znanja i iskustava, kao i transfera tehnologije u realizaciji planiranih projekata, imajući u vidu da je saobraćaj preduslov za razvoj svih drugih privrednih grana«, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: