Đukanović: Mnogo napora mi je trebalo da sačuvam investitora za Porto Montenegro

Za premijera je ključni problem sezonalnost crnogorskog turizma, zbog čega investitorima treba po 20-ak godina da otplatili investicije
30 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.09.2014. 15:33h

Premijer Milo Đukanović naglaiso je da mu je za sve vrijeme obavalja posla i privlačenja stranih investicija „najteže bilo izboriti se sa destrukciojom onih koji su kasnije imali najveće koristi od toga što im se nudilo".

On je na 19. Miločerskom razvojnom forumu, koji organizuje Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore, među prve označio medije. Iako , kako je sam kazao “nije nepropravljivi optimista, pred Crnom Gorom se u turizmu otvara nova šansa, te da se o njoj govori u kontekstvu Monte Karla, Sen Tropea".

„Mnogi ljudi, većina u Crnoj Gori i dalje sa nepovjerenjem gleda kada o tome pričamo, ali ja u to duboku vjerujem. Sada je nama da pokažemo viziju, ali i da bude istrajni da se odupremo svim udarima s boka, od kojih su najteži oni koji nam dolaze iz vlastite kuće. To morate znati, da biste ukapirali mentalitet sa kojim poušavate da radite i da biste imali odgovorajuću terapiju“, zaključio je Đukanović

Za njega je ključni problem sezonalnost crnogorskog turizma, zbog čega investitorima treba po 20-ak godina da otplatili investicije.

Uprkos žestokoj ekonomskoj krizi, Đukanović tvrdi da je napravljena solidna zajendica investitora u Crnoj Gori, podsjećajući da se relizuju investicije na Luštici, Kumboru, Porto Montenegru da bitka da se sačuva invcestciju na Plavim Horizontima nije izgubjena.

„Da smo ostali privrženi tradicionilnim tipu gradnje, hotel Regent danas ne bi bio u Porto Montenegru. U krajnjoj liniji nas, kao domaćina, ne zanima ko je vlasnik svakog od apartmana u tom hotelu, već da imamo za partnera Regent koji unapređuje turističku ponudu“, naveo je premijer.

Uz naglasak da je u priči o Porto Montenegru učestvovao od prvog dana, on je kazao da mu je trebalo „mnogo, mnogo, mnogo napora da sačuva investitora“.

„Počev od medija u Crnoj Gori, raznih drugih subjekata javnog života , pa do sagovornika, koje je imao u drugoj federalnoj jedinici tadašnje zajedničke države, sve su činili da ga odrvate od investicije. Podsjetiću vas da smo do prije pola godine imali u najtiražnijoj dnevnoj novini žal za Asrsenalom, nasuprot Porto Montenegra. Žalili su za Arsenalom, koji je bio crna ekološka tačka na Jadranu, gdje su se remontovali Gadafijevi i brodovi ratne mornarice. Potom je krenula priča da je Porto stjecište prostitucije, da će nas degenerisati kao ispravne građane Crne Gore. Dakle mnogo je onih koji vjeruju protiv, ali ipak, smo istrajali“, kazao je Đukanović.

On je kazao da se „ sada vodi borba da se ne privatizuje brodogradilište , jer bi, ono u i dalje trebalo da remontuje prljave brodove, umjesto da bude komplemetarni sadržaj Porto Montenegra.

Ministri radili kao premijeri

Đukanović je izbjegao da direktno odgovori na pitanje moderatora panela, koga ministra u svojoj vladi smatra najkreativnijim, ali se požalio da je imao problema, jer je svako ministrarstvo funkcionisalo kao vlada za sebe.

„ Trudim se da sa Vladom funkcionišem kao tim i to nije jednostvan posao. Suočio sam se sa problemima u takvom funkcionisnaju vlade u protekle dvije godine. Čini mi se da se bio razmahnuo koncept , svakoga ministarstva kao vlade za sebe . Trebalo mi je dodatnog napora, uprkso iskustvu koje imam, da to povežem“, kazao je Đukanović.

Bonus video: