Radnici Metalca opet pred Vladom: Ostaćemo do iznemoglosti

Radnicima Montavar Metalca se duguje 14 mjesečnih zarada, kao i uplata poreza i doprinosa za 33 mjeseca
6 komentar(a)
protest, Metalac, Foto: Savo Prelević
protest, Metalac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2014. 18:29h

Gladni i prezaduženi radnici nikšićkog Montavar Metalca, njih 70-tak, nakon pet mjeseci ponovo danonoćno protestuju pred zgradom Vlade Crne Gore.

Šef Sindikata Montavar Metalca Radisav Jauković očekuje da će na sastanku sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem naći rješenje za nagomilane problem.

“Već godinu država je trebalo da uđe i preko IRF (koji je stekao imovinu) i riješi problem”, naveo je Jauković napominjući da će prva dva dana biti strplivi, a potom ako bude trebalo moguće i radikalizovati protest.

Radnicima Montavar Metalca se, prema njegovim riječima, duguje 14 mjesečnih zarada, kao i uplata poreza i doprinosa za 33 mjeseca.

“Ima nas 70. Ostaćemo ovdje do iznemoglosti. Među nama nažalost ima I starih i 10-tak bolesnih ljudi. Svi koji su mogli da stoje na noge došli su”, dodao je Jauković.

On je napomenuo da su gladni i prezaduženi, te da ovaj put nijesu ni donijeli veliki šator vrijedan 5.000 eura iz straha da im ne bude oduzet.

“Ostajemo pod nebom”, kazao je Jauković nakon čega je kiša počela da pada na okupljene radnike.

Investiciono-razvojni fond (IRF) stekao je pravo nad hipotekarnom imovinom Montavar Metalca, nakon to ta kompanija nije vratila kredit Erste banci. To je juče saopštio predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević.

On je rekao da IRF nema veze sa vlasništvom firme nego sa imovinom.

Erste banka je naplatila 1,5 miliona od IRF-a, koji ima hipoteku nad dvije trećine imovine.

“IRF nije vlasnik Metalca nego smo mi stekli hipotekarnu imovinu zbog toga što Metalac nije vratio kredit”, rekao je Vukčević, a prenijela Mina bussines.

Bonus video: