Metalac nije vratio kredit, pa IRF preuzeo hipotekarnu imovinu

IRF je, kako je podsjetio Vukčević, izdao garancije za kredit koji je Metalac koristio od Erste banke
72 pregleda 1 komentar(a)
Radnici Metalca u krugu fabrike, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Radnici Metalca u krugu fabrike, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 15.09.2014. 14:36h

Investiciono-razvojni fond (IRF) stekao je pravo nad hipotekarnom imovinom Montavar Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci u predviđenom roku, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucija, Zoran Vukčević.

IRF je, kako je podsjetio Vukčević, izdao garancije za kredit koji je Metalac koristio od Erste banke.

“Kada u predviđenom roku nije vraćen kredit Erste banci, ona je tražila iznos kredita kod IRF-a, odnosno garanciju. Kada je naplaćena ta garancija, IRF je stekao pravo nad hipotekom koju je prethodno dobio za garanciju koju je dao Metalac”, kazao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je rekao da IRF nema veze sa vlasništvom firme nego sa imovinom.

Erste banka je naplatila 1,5 miliona od IRF-a, koji ima hipoteku nad dvije trećine imovine.

“IRF nije vlasnik Metalca nego smo mi stekli hipotekarnu imovinu zbog toga što Metalac nije vratio kredit”, rekao je Vukčević odgovarajući na pitanje da li su tačni navodi radnika da je IRF postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih, kao garanta države, naplatila 1,5 miliona eura.

Prema njegovim riječima, IRF-u je pripala hipoteka kojom je bila obezbijeđena garancija, koji je stekao pravo nad hipotekom Metalca.

“Taj dug nije izmiren i mi smo u skladu sa zakonom pokrenuli određenu proceduru kojm se definiše naplata preko te hipoteke”, dodao je Vukčević.

Radnici Montavar Metalca počeli su danonoćni protest ispred zgrade Vlade zahtijevajući rješenje za izlazak iz teške situacije u kojoj se firma nalazi.

Bonus video: