Nikšićki rudari sjutra ispred zgrade Vlade

Predsjednik Sindikata boksita, Borisav Bojanović, kazao da radnici organizovani prevoz za sada nemaju, ali će se snaći i početi da brane svoja prava
69 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranijeg protesta nikšićkih rudara, Foto: Ivan Petrušić
Sa ranijeg protesta nikšićkih rudara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.09.2014. 11:16h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita najavili su da će se sjutra u 11 sati okupiti ispred zgrade Vlade u znak protesta zbog nerješavanja situacije u preduzeću.

Predsjednik Sindikata boksita, Borisav Bojanović, kazao je agenciji Mina-business da radnici organizovani prevoz za sada nemaju, ali će se snaći i početi da brane svoja prava.

»Na ovaj potez odlučili smo se nakon što nas je stečajni upravnik Zdravko Cicmil obavijestio da kompanija Neksan još nije dobila potvrdu od Ministarstva finansija hoće li im biti ispunjen zahtjev za odlaganje uplata poreza i doprinosa«, rekao je Bojanović.

Prema njegovim riječima, kompanija Neksan bila bi spremna da preuzima rudu i naredna tri mjeseca i obezbijedi sredstva za proizvodnju i zarade pod uslovom da im se ispuni zahtjev.

»Predočeno nam je da je u do sada lagerovanu rudu Neksanu zbog neobezbijeđenog plasmana zarobljeno 1,5 miliona eura, a ukoliko bi nastavili saradnju i ruda opet bila lagerovana, koštalo bi ih još dodatnih milion eura«, kazao je Bojanović.

On je dodao da će, u slučaju da Neksan ne produži saradnju sa Boksitima, stečajna uprava pozvati ranijeg partnera, mađarsku kompaniju Vagon impex i ponuditi im da preuzimaju rudu boksita kako bi organizovali proizvodnju.

Neksan je u prošla tri mjeseca obezbjeđivao sredstva za proizvodnju i isplatu zarada, ali je zbog nemogućnosti plasmana preuzete rude tražio od Vlade da mu za izvjesno vrijeme odloži uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u Boksitima.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade prošle sedmice nije postignut dogovor o zahtjevu rudara da im radni staž, od 2009. godine do uvođenja stečaja, bude povezan prema obračunatim, a ne prema umanjenim zaradama.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, rekao je da Ministarstvo ostaje pri ranijim predlozima za rješavanje situacije u nikšićkim Rudnicima boksita, prema kojim pravo na otpremnine nemaju radnici pred penzijom.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

U Boksitima je od 312 radnika bila uposlena polovina, a posljednja plata isplaćena je sredinom avgusta u iznosu od 240 do 570 eura, zavisno da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Stečajna uprava raspisala je novi oglas o prodaji Boksita po nižoj zvaničnoj procijenjenoj cijeni od 10,75 miliona, jer se na prethodni, na kojem je imovina nuđena za 14 miliona eura, niko nije javio.

Bonus video: