Vlada nije obavezna da preuzme akcije malih akcionara EPCG-a

Vlada ovom odlukom nije u obavezi da otkupi akcije što bi je koštalo 13 miliona eura
0 komentar(a)
Predstavnici KHOV-a, Foto: Boris Pejović
Predstavnici KHOV-a, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2014. 06:46h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) utvrdila je da Vlada nije obavezna da preuzme akcije malih akcionara EPCG, nakon što je u julu dokapitalizacijom povećala svoj udio kapitala sa 55 na 56,9 odsto, u zamjenu za poreski dug od 45 miliona eura.

Na istoj Skupštini akcionara glasovima Vladinog partnera A2A je usvojena odluka da Vlada nije obavezna da objavljuje poziv o preuzimanju akcija.

Mali akcionar je prije desetak dana podnio zahtjev KHOV-u da naredi Vladi da preuzme akcije ostalih akcionara po nominalnoj vrijednosti od 7,64 eura po akciji, jer je Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava propisano da “fizičko ili pravno lice koje samostalno ili sa povezanim licima, posredno ili neposredno, stekne akcije kojima prelazi 30 odsto akcija sa pravom glasa emitenta, dužno je da za svako dalje sticanje akcija tog emitenta objavi ponudu za preuzimanje”. Mali akcionar je tvrdio i da A2A nije mogla imati pravo glasa jer je povezano lice sa Vladom u ovom slučaju kada se Vlada oslobađa obaveze na štetu drugih akcionara.

Po zakonu svaki akcionar koji ima više od 30 odsto akcija i poveća njihov broj mora objaviti ponudu

KHOV tvrdi da ugovor o dokapitalizaciji Elektroprivrede iz 2009. ne uspostavlja odnos zajedničkog djelovanja Vlade i italijanske firme A2A u smislu odredbi Zakona o preuzimanju akcionarskih društava. Da je donijeta drugačija odluka Vlada bi za otkup akcija malih akcionara platila 13 miliona eura.

Tako nešto poslije ovakvog tumačenja KHOV-a je nemoguće, sem ukoliko nezadovoljni manjinski akcionari EPCG ne pokušaju da pred nekim od sudova ospore postupanje KHOV-a i izbore drugačiju odluku.

Poslije završetka ove sporne transakcije, italijanska kompanija A2A ima 41,7 odsto, a manjinski akcionari, koji nijesu imali pravo kupovine u novoj emisiji, preostalih 1,34 odsto akcija.

Nezadovoljni akcionar EPCG u inicijativi KHOV-u se pozvao na član 2 (stav 7) Zakona o preuzimanju kojim je definisan pojam zajedničkog djelovanja fizičkih i pravnih lica, a koji glasi da je “zajedničko djelovanje međusobno djelovanje fizičkih ili pravnih lica i njihova saradnja sa emitentom na osnovu ugovora ili sporazuma u cilju sticanja akcija i ostvarivanja prava glasa ili sprječavanja drugog lica za sprovođenje postupka preuzimanja”.

U mišljenju KHOV-a, koje je potpisao njegov predsjednik dr Zoran Đikanović navodi se da su EPCG Ugovorom iz 2009. “regulisani samo međusobni odnosi države i A2A u vezi sa tadašnjim sticanjem akcija koje je izvršeno tokom 2009., izvršenjem obaveza preuzetih po osnovu tog ugovora, a koje nije povlačilo obavezu preuzimanja EPCG u vrijeme sačinjavanja istog”.

U mišljenju se napominje da je država Crna Gora nove akcije stekla po osnovu pretvaranja duga emitenta u akcije emitenta, “nezavisno od 'EPCG ugovora' koji nije osnov ovog sticanja akcija”.

Đikanović je naveo takođe da se “ne utvrđuje bilo kakva saradnja sa Elektroprivredom kao emitentom, niti ovaj ugovor ima za svoj cilj sprječavanje bilo kojeg lica da sprovede postupak preuzimanja, već je riječ o izvršavanju obaveza po osnovu dospjelog duga emitenta”.

“Postupak emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital Elektroprivrede sproveden je u skladu sa članom 12 Zakona o budžetu Crne Gore za 2014.”, ističe se u mišljenju KHOV-a.

CKB je najveći mali akcionar

Poslije države i A2A, treći po veličini akcionar EPCG je Crnogorska komercijalna banka (CKB) sa nešto manje od 60 hiljada akcija (0,063 odsto), koje je dobila u svom vlasništvu po osnovu zapljene kolaterala zbog nevraćenog kredita. Da je obavljeno preuzimanje, CKB bi dobila oko 450. 000 eura.

Među ostalih deset po veličini glavnih akcionara većinom su fizička lica i austrijska Zveza banka.

“A2A mogao da oslobodi Vladu”

“S obzirom na to da 'EPCG ugovor' ne predstavlja ugovor koji predstavlja osnov sticanja akcija, niti se njime uspostavlja odnos zajedničkog djelovanja države i A2A u vezi sa sticanjem akcija u postupku dokapitalizacije EPCG”, pa je A2A, prema mišljenju KHOV-a, “mogao glasati o oslobađanju države kao sticaoca od obaveze preuzimanja, kako je u konkretnom slučaju i glasao”.

Predstavnici državnog kapitala, u skladu sa članom 11 (stav 1 tačka 2) Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, nisu glasali po ovoj tački dnevnog reda.

Bonus video: