Vešović: Ostavka samo ako Savez kaže da sam loš

Vešović je rekao da pitanja o radu Saveza penzionera od PUPI nije dobio
0 komentar(a)
Branko Vešović, Foto: Zoran Đurić
Branko Vešović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.09.2014. 19:01h

Predsjednik Saveza penzionera Crne Gore Branko Vešović tvrdi da u njihovom radu nema ništa skriveno i da “u potpunosti posluju u skladu sa utvrđenim pravilima i procedurama” te da se ne bave politikom.

Partija udruženih penzionera i invalida (PUPI) tvrdi da se novac od penzionerske članarine nelegalno odbija penzionerima i da funkcioneri u Savezu dobijaju visoke naknade.

Traže, između ostalog, odgovore na pitanja koliko se novca od članarine ubira, kako se troši, kolike su naknade za članstvo u Savezu i opštinskim rukovodstvima, koliku su otpremninu primili pojedini predstavnici Fonda PIO u upravnim odborima... Odgovore na ta pitanja zahtijevali su od direktora Fonda PIO Dušana Perovića koji ih je uputio na Savez penzionera.

“Savez penzionera je najveća nevladina organizacija kojoj je strana bilo kakva politika i nema toga ko može da nam kaže da vodimo bilo kakvu politiku. Mi smo u službi zaštite standarda penzionera onoliko koliko možemo. Imamo 105 hiljada članova. Pitam ko je PUPI , koliko ima članova i šta rade za penzionere? Proslavila se birajući svakih pola godine predsjednika koji kako dođe na funkciju traži da se Savez urniše. Koliko povjerenja penzioneri imaju u tu stranku pokazalo se na posljednjim izborima koje su imali u Petnjici i Beranama gdje su dobili 10, odnosno 33 glasa”, kazao je Vešović.

Prema njegovim riječima, nije dobio nikakva pitanja od PUPI tako da na “nepostojeća pitanja” ne može da odgovori, a ako Savez kaže da ne radi kako treba, podnijeće ostavku.

“Nastojimo da poboljšamo položaj penzionera kroz razne vidove socijalne zaštite. Radimo da penzioneri dobiju zimnicu, odmor i rekreaciju , humanitarnu i zdravstvenu zaštitu. Potpisali smo ugovor sa više od 40 organizacija koje daju raznu robu na rate... Znači, bavimo se životnim standardom, a ne politikom”, kazao je Vešović.

Nemamo naknade, za sjednice se plaćaju dnevnice i putni troškovi

Vešović tvrdi da članovi upravnog odbora Saveza nemaju nikakve naknade i da za četiri do pet sjednica, koliko imaju godišnje, dobiju dnevnicu i putne troškove.

"Članarina je uvedena 2004. i ovi koji o njoj postavljaju pitanja znaju to dobro. O članarini su Savez i opštinska udruženja konsultovali penzionere preko mjesnih udruženja. Bilo je protivnika, ali je većina bila za to. Članarina je tada bila 20 centi za penzije do 200 eura, a iznad tog iznosa 40 centi. Odluka o članarini je promijenjena u junu 2009. tako da je za penzije do 200 eura 40 centi, a iznad tog iznosa 60 centi”, naveo je Vešović.

“Nije euro, kako to tumači PUPI, nema hajdučije i ne dogatimo se”, rekao je Vešović.

Od ukupne članarine, dodaje on, 45 odsto ide opštinskim udruženjima za rad, 35 odsto opštinskim udruženjima za humanitarne svrhe, sedam odsto za odmor i rekreaciju, tri odsto za kulturu i stvaralaštvo penzionera i 10 odsto za rad Saveza koji ima šest zaposlenih.

"Sve se raspodjeljuje u skladu sa utvrđenim kriterijuma koji su javnosti poznati", istakao je Vešović.

Bonus video: