Radnici Metalca spavaće ispred Vlade zbog duga

Gradonačelnik Nikšića kaže da direktor firme nudi da kreditom plati dio duga državi, dio otpremnina otpuštenima i proizvodnju
3 komentar(a)
Metalac Montavar, Foto: Svetlana Mandić
Metalac Montavar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.09.2014. 15:45h

Radnici nikšićkog Metalca Montavara tvrde da će u ponedjeljak početi danonoćne proteste ispred zgrade Vlade u Podgorici do ispunjenja svojih zahtjeva.

Oni traže da im se poveže radni staž za skoro tri godine, isplate zarade od maja prošle godine i otpremnine koje prema Kolektivnom ugovoru u prosjeku iznose oko 11.700 eura.

Predsjednik Sindikata Radisav Jauković napomenuo je da su u aprilu zamrzli proteste ispred Vlade zbog obećanja nadležnih i nikšićkog gradonačelnika Veselina Grbovića da će riješiti problem u Metalcu.

"Prošlo je pet mjeseci i situacija se nije ni za jotu promijenila, nego je još pet puta gora što se tiče socio-ekonomske bijede radnika", kazao je Jauković.

Podsjetio je da je u aprilu potpredsjednik Vlade Vujica Lazović oformio radnu grupu koja je trebalo da se bavi problemima Metalca, ali nisu ništa uradili.

Metalac su obilazili predstavnici firmi iz Turske, Slovenije, Poljske i Italije, ali od investitora, poručili su radnici, ni traga ni glasa. Grbović je “Vijestima” kazao da vlasnik Metalca nudi rješenje, a na radnicima i Vladi je da vide da li je to izvodljivo.

"Izvršni direktor Nikola Furundžić je kazao da je obezbijedio kredit od dva miliona, da će tim novcem platiti dio dugovanja državi, dio neisplaćenih otpremnina otpuštenim radnicima, kao i da će pokrenuti proizvodnju", rekao je Grbović.

Radnici Metalca, firme koju je u stečaju kupio Goran Mladenović iz Slovenije 2004. za 450.000 eura, štrajkuju od 18. decembra nakon likvidacije preduzeća. Fabriku je preuzeo Furundžić, a državni IRF je većinski vlasnik jer su pale garancije za kredite, čije je vraćanje država garantovala.

Bonus video: