Protest radnika Metalca u ponedjeljak

Protesti ispred zgrade Vlade bili su najavljeni za 8. septembar ali su pomjereni za sedam dana nakon razgovora sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem i obećanja da će se situacija riješiti
85 pregleda 3 komentar(a)
Zbor radnika firme Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Zbor radnika firme Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.09.2014. 09:38h

Radnici nikšičkog Metalca Montavara u ponedjeljak, 15. septembra, kreću sa danonoćnim protestima ispred zgrade Vlade koje će okončati tek, kako su saopštili, kada njihovi zahtjevi budu ispunjeni. To je odlučeno jutros na zboru radnika.

„Tražimo povezivanje radnog staža, zaostale plate i otpremnine, da je lakše Vladi i Veselinu Grboviću riješiti problem pošto ne mogu naći strateške partnere. Onda neka urade za Metalac kao što su uradili za KAP, Boksite, Željezaru i ostale firme po Crnoj Gori. Nećemo se povući ispred zgrade Vlade do ispunjenja naših zahtjeva pa makar morali na nosila da nas nose“, kazao je u ime zaposlenih predsjednik Sindikata Radisav Jauković.

Protesti ispred zgrade Vlade bili su najavljeni za 8. septembar ali su pomjereni za sedam dana nakon razgovora sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem i obećanja da će se situacija riješiti.

„U aprilu smo zamrzli proteste ispred Vlade zbog obećanja nadležnih i Grbovića da će se riješiti problem u Metalcu. Prošlo je pet mjeseci a situacija se nije ni za jotu promijenila, nego je još pet puta gora što se tiče socio-ekonomske bijede radnika“, kazao je Jauković.

Podsjetio je da je u aprilu potpredsjednik Vlade Vujica Lazović oformio radnu grupu koja je trebalo da se bavi problemima Metalca.

„Na našu žalost, a njima neka služi na čast, sastali su se samo jednom, treći dana nakon što su formirani i nijesu našli rješenje za Metlac. Tim svim njihovim neozbiljnim i nekorektnim ponašanjem prema našim problemima radnici su na zboru donijeli odluku da se u ponedjeljak vrate ispred zgrade Vlade odakle su se i povukli i nećemo se vratiti dok ne riješimo problem radnika“, poručio je predsjednik Sindikata.

Radnicima se duguju plate od maja prošle godine, a doprinosi im nijesu uplaćivani za više od 30 mjeseci.

„Znamo da je zabranjeno pred zgradu Vlade dići šatore, ali pokušaćemo sve da se i mi malo ogriješimo o zakone. S obzirom da nam je uskraćeno pravo na rad i život zašto bi mi poštovali zakone“, kazao je Jauković.

Poslednjih mjeseci Metalac su obilazi predstavnici firmi iz Turske, Slovenije, Poljske i Italije, ali od investitora, kako rekoše radnici, ni traga ni glasa.

„Od svih tih najavljenih investitora nema ništa i sada imamo pravo da sumnjamo da su sve to naručene priče. Ima samo to da je Nikola Furundžić, nazovi vlasnik Metalca, kružio oko firme da pokuša da spasi što se spasiti može. Doveo nas je na prosjački štap i umjesto da je uhapšen i protiv njega pokrenut krivični postupak on provocira i dolazi na kapiju i traži papire, a zna da smo donijeli odluku da ne može ući u fabriku dok se ne riješi problem. O radnicima i Metalcu niko ne vodi računa“, kazao je Jauković.

Radnici Metalca, firme koju je u stečaju Goran Mladenović iz Slovenije 2004. godine kupio je za 450 hiljada eura, štrajkuju od 18. decembra. Mladović je zbog duga od oko tri miliona eura pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju preduzeća tvrdeći da ne može da radi, i osnovao novu firmu Metalna Montavar inženjering. Početkom prošle godine fabriku je preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je Investiciono – razvojni fond postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih kao garanta države naplatila 1,5 miliona eura. Metalcu je uz garancije Vlade obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje i isplate dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Bonus video: