Nove tužbe bivšeg vlasnika KAP-a: Rusi traže da padnu ugovori

CEAC je juče tražio da se oglasi ništavim i ugovor koji je Perišić zaključio sa kompanijom Politropus Alternative u vlasništvu ukrajinskog biznismena Romana Denkoviča
2 komentar(a)
Veselin Pejović, Roman Denkovič, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Roman Denkovič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2014. 18:11h

Kiparsko-ruski CEAC biznismena Olega Deripaske, koji je upravljao Kombinatom aluminijuma do 8. jula prošle godine, podnio je novu tužbu Privrednom sudu kojom traže poništaj ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa Unipromom Veselina Pejovića. Taj ugovor je sredinom jula ove godine stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić potpisao sa Unipromom bez prethodne saglasnosti i pitanja članova borda povjerilaca KAP-a.

CEAC je juče tražio da se oglasi ništavim i ugovor koji je Perišić zaključio sa kompanijom Politropus Alternative u vlasništvu ukrajinskog biznismena Romana Denkoviča. Njegov predstavnik juče nije bio na ročištu.

Denkovič je za 450.000 eura kupio dva bazena crvenog mulja u KAP-u, zgradu bivše laboratorije KAP-a i plac u Spužu.

“Pored razloga navedenih u tužbi osnov za ništavost je i to što je zemljište u Spužu prodato po cijeni od 2,75 eura po kvadratu što je nesumnjivo manje od tržišne cijene”, istakao je Marko Milanović, advokat CEAC-a. On je prigovorio upravniku KAP-a što je zaključio ugovor sa Politropusom 8. jula iako je odluka o prodaji donijeta 21. januara. “Ugovor je zaključen mnogo nakon isteka roka od 15 dana koji je bio naveden u oglasu za prodaju imovine”, dodao je Milanović.

Perišić je odgovorio da je imovina prodata jer su dva bazena crvenog mulja predstavljala dio imovine KAP-a čije je “svako dalje zadržavanje predstavljalo opasnost zbog mogućih ekoloških posljedica”.

“Što se tiče roka u kojem je zaključen ugovor on nije određen zakonom, već je u oglasu bio postavljen kao instrukcioni rok. Odlaganje je bilo neophodno da bi sa imovine bili skinuti tereti i da bi se okončali su povedeni sudski postupci”, objasnio je Perišić.

CEAC je tražio vještačenje o realnoj cijeni zemljišta u Spužu. Glavna rasprava biće 8. oktobra.

Hoće da se presuda iz Nikozije prizna

Advokat CEAC-a Milanović upozorio je Privredni sud da je pred tom institucijom već podnijet zahtjev za priznanje odluke suda u Nikoziji kojim je privremenom mjerom naloženo da se zaustavi prodaja imovine Kombinata aluminijuma.

“Ta odluka još nije pravosnažna, niti je još priznata od našeg suda”, uzvratio je upravnik Perišić. Prema crnogorskom Ustavu i u skladu sa međunarodnim poveljama, država se obavezala da će priznavati strane presude, što se tokom ove godine već nekoliko puta desilo u drugim sporovima koji su vođeni pred ovim sudom. U ugovoru sa KAP-om ne tretira se sud u Nikoziji

Bonus video: