Portonovi prima prve goste početkom 2017. godine

192 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2014. 20:08h

Projekat Portonovi u Kumboru na mjestu bivše kasarne Vojske SFRJ i CG biće završen do početka 2017. godine, potvrdio je na konferenciji za novinare izvršni direktor Azmont Investmentsa Server Birkan.

On je demantovao glasine da radovim na projektu vrijednom 500 miliona eura, ne idu planiranim tokom, obećavši da će izgraditi najljepši resort ne samo u Crnoj Gori, nego u cijelom svijetu.

Birkan je kazao da su pripremni radovi i planiranje oduzeli dosta vremena. “Proteklih mjeseci fokus je bio na dizajnu i traženju rješenja za geotehničke probleme koji su se pojavili kao "nepredviđena prepreka"., objasno je izvršni direktor Azmont Investmentsa. Riječ je o nestabilnost tla u seizmički trusnom području na kojem treba da nikne luksuzno turističko naselje. Da bi se učvrstio teren u toku je postavljanje 1.500 šipova.

Birkan je potvrdio i da je došlo do određenih promjena u projektu "kako bi se došlo do optimalnog rješenja", ali ističe da to nije značajno uticalo na vrijednost investicije od oko pola milijarde eura.

“Sa 200 000 kvadrata podmorja i obale, u protekla tri mjeseca smo uspješno uklonili sva neeksplodirana ubojita sredstva, kazao je direktor Regionalnog centra za podvodno razminiranje Veselin Mijajlović, ne precizirajući o kojoj količini i vrsti je riječ.

On je naveo da su avioni u Drugom svjetskom ratu dva puta bombardovali bivšu vojnu kasarnu i da je zato raščišćavanje terena bio opasan i rizičan posao koji su stručnjaci bjelskog Centra, “zahvaljujući iskustvu obavili uspješno i bez incidenta”. Podsjećamo da su prethodno dva puta organizovana čišćenja podmorja i obale od eksplozivnih sredstava i da je oba puta saopšteno da je posao završen, a teren bezbjedan za gradnju.

Izvršni direktor kompanije koja realizuje projekat Portonovi Server Birkan dodao je da detalje o razminiranju kopnenog i podvodnog dijela ne žele otkrivati, jer “ne žele nikakve negativne konotacije”, tim prije jer su problemi već riješeni.

“Resort ćer biti potpuno uklopljen u okruženje i zadovoljiće zahtjeve i interese investitora, opštine i države i lanca One & Only, kazao je projektant Roj Stivens ističući da će srž projekta biti hotel, “donje selo” i marina.

Predsjednik Triangl grupe Metin je istakao da je “izazovi da budu inovativni i kreativni, jer imaju konkurenciju , a cilj im je da “promovišu Crnu Goru i da “svi znaju gdje je Crna Gora, Herceg Novi i Portonovi.

Na pitanje Vijesti da li će, kako se speklisalo u javnosti prvo graditi vile, da bi se njihovom prodajom obezbijedio novac za gradnju hotela, Birkan je kazao da nije cilj gradnja apartmana i njihova prodaja prije nego što se oni završe, već da žele da izgradnjom hotela i marine stvore potražnju za ovim kompleksom u cijelom svijetu, pogotovou zahtjevnom jet set-u.

Do kraja godine trebalo bi da se izabere izvođač radova, ne otkrivajući koliko je ponuda stiglo na tender. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti stigle su dvije ponde italijanskih kompanija Nije želio otkriti koliko ponuda je stiglo na tenderu za izvođača radova, niti o kojim se kompanijama radi jer, kako je objasnio, one još nisu otvorene, ali je precizirao da će do kraja ove godine objaviti koja kompanija će graditi rizort u Kumboru.

Rukovodni tim Azmont Inverstmerntsa naglasio je da je saradnja sa svim partnerima u projektu konstruktivna i podsticajna, uključujući i Vladu Crne Gore i lokalnu samoupravu.

Projekat “Portonovi” zvanično je započeo u avgustu prošle godine, rušenjem 80 objekata na prostoru nekadašnje kasarne “Orjenski bataljon”, kao i veoma opsežnom pripremom terena za gradnju. Planom je predviđena izgradnja 550 rezidencijalnih vila, 150 komercijanih prostora, 1.200 parking mjesta, pijace, sportski i spa kompleksi.

Sačuvaće istorijski vrijedne objekte

Rukovodni tim je obećao da će sačuvati vrijedne istorijske objekte u krugu bivše Kasarne: crkvu Sv Neđelje u kojoj su otkriveni novčići iz ilirskog perioda, kao i freske najpoznatijeg baroknog slikara sa naših prostora Tripa Kokolja. Trebalo bi da se sačuvana i lansirna rampa iz austrougarskog doba.

Galerija

Bonus video: