Radnici Rudnika boksita: Borićemo se svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima

Rudari su zaustavili i radove na kružnom toku, koji se po nalogu Opštine Nikšić izvode za firmu Laković uz upravnu zgradu Boksita
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2014. 12:56h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita na 15. minuta blokirali su saobraćajnicu ispred upravne zgrade preduzeća u znak upozorenja zbog nerješavanja situacije u tom preduzeću.

Nakon zbora koji je trajao dva sata radnici su samoinicijativno izašli na ulicu i blokirali je, a zaustavili su i radove na kružnom toku koji se po nalogu Opštine Nikšić izvode za firmu Laković uz upravnu zgradu Boksita.

Ukoliko u ponedjeljak firma Neksan ne produži ugovor i ne nastavi se proizvodnja, koja je prekinuta 1.septembra, radnici su najavili da će u utorak krenuti ispred Vlade gdje će danonoćno protestovati dok se situacija u Boksitima ne riješi. Najavili su i moguću radikalizaciju protesta, poput blokade tunela Budoš i drugih saobraćajnica.

Predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović kazao je da je blokada samo opomena nadležnim institucijama da moraju hitno da rješavaju situaciju u Boksitima.

"Ova opomena znači da ćemo do ponedjeljka sačekati odluku firme "Neksan" da li će nastaviti proizvodnju u naredna tri mjeseca.

U slučaju da odluka bude nepovoljna i da radnici budu morali da idu na Biro svih 310 radnika će ići ispred Vlade i nećemo se vraćati dok se naša situacija ne riješi”, kazao je Bojanović.

On je istakao da je cilj nadležnih da ih pošalju kući sa penzijama koje ne mogu biti ni 250 eura, a obzirom da je rečeno da će im staž biti povezan po minimalnoj cijeni rada.

"Dugovanja prema radnicima su u prosjeku 12 hiljada eura. Radnici niti mogu da žive od tolikih penzija niti su zadovoljni predloženim rješenjima. Nećemo dozvoliti da 310 porodica bude ostavljeno na ulicu. Borićemo se svih dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima da naša prava ostvarimo. O ovome ćemo upoznati i premijera jer smo sigurni da on nije upoznat s pravom situacijom u Boksitima”, kazao je Bojanović.

Đilas: Radnici nezadovoljni predlozima ministarstva

Zaposleni u Boksitima traže isplatu po socijalnom programu usvojenom 2009. godine, bez ikakvih izmjena i dopuna, povezivanje staža prema obračunatim a ne umanjenim zaradama, a protive se i predlogu da pravo na otpremnine nemaju radnici pred penzijom.

Za odlazak iz Boksita uz socijalni program koji podrazumijeva otpremnine od šest do 15 hiljada eura, zavisno od godina staža, od 312 radnika ranije se javilo njih 176, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

"Radnici su nezadovoljni predlozima ministarstava. Prije je iz Boksita otišlo 950 radnika i oni koji su se penzionisali imali su i zarade, a ovi ne mogu”, kazao je predsjednik Sindikata radnika Ilija Đilas.

Radnici su blokirali i radove na kružnom toku a kako je Đilas kazao to je urađeno iz razloga što je zbog potrebe saobraćajnice srušena ograda Boksita i uzurpirano desetak kvadrata zemlje koja pripada tom preduzeću.

"Mi smo u stečaju i ne može da se oduzima imovina Rudnika. Zbog toga su radnici samoinicijativno blokirali radove. Prioritet svih zahtjeva je povezivanje radnog staža od 2009.godine po obračunatim, a na umanjenim zaradama”, kazao je Đilas.

Cicmil: Od ponedjeljka ćemo znati da li će neko nastaviti da kupuje rudu

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil objasnio je da ga je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović prije dva mjeseca obavijestio da je donesen Detaljan urbanistički plan kojim je predviđen kružni tok.

"Taj kružni tok zauzima i dio zida, nekih desetak kvadrata, pa da ne bi eksproprisali zemlju uputili su zahtjev da bi taj dio platili po opštinskoj cijeni. Napravili smo sporazum da im taj mali dio koji im smeta ustupimo uz naknadu. Od ponedjeljka ćemo znati da li će ko nastaviti da kupuje rudu. Ako ne bude toga moraću primijeniti zakon i ljude poslati na Biro rada”, kazao je Cicmil.

Stečajna uprava Boksita je krajem maja potpisala šestomjesečni kupoprodajni ugovor sa nikšićkom firmom Neksan o isporuci 20 hiljada tona rude sa 15 odsto eventualnih odstupanja, za šta nikšićka firma plaća oko 410 hiljada eura.

U novembru prošle godine u Boksitima je uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot jer niko nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Vlasnik Neksana Miodrag Davidović do sada je rudu samo lagerovao, jer za istu nije obezbijedio kupca, tako da se na utovarno-pretovarnoj rampi Boksita nalazi oko 54 hiljade tona rude, koliko je proizvedeno za tromjesečni period.

Proizvodnja u Boksitima obustavljena je 1.septembra na 15 dana sa mogućnošću produženja.

Na prvom oglasu, po početnoj cijeni od 14 miliona eura, niko se nije prijavio, pa je stečajna uprava raspisala novi oglas po kome cijena odgovara procijenjenoj i iznosi 10,75 miliona.

U novembru prošle godine u Boksitima je uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot jer niko nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Ukupno prijavljenih potraživanja ima blizu 130 miliona eura.

Galerija

Bonus video: