Radnici Boksita ne odustaju od zahtjeva: Hoće li pred Vladu?

Za odlazak iz Boksita uz socijalni program koji podrazumijeva otpremnine od šest do 15 hiljada eura, zavisno od godina staža, od 312 radnika ranije se javilo njih 176
1 komentar(a)
boksitiiiii_2, Foto: Ivan Petrušić
boksitiiiii_2, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.09.2014. 15:39h

Ni današnji razgovor predstavnika sindikata nikšićkih Rudnika boksita sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem nije urodio plodom.

„Insistirali smo da ministar razgovara sa Ministarstvom finansija da se pomogne Rudniku da se nastavi proizvodnja, jer nam je to prioritetno, kako bi se u hodu rješavali problemi. Obećao nam je da će taj razgovor obaviti sjutra , a što se tiče ostaloga ništa nije dogovoreno”, kazao je predsjednik Sindikata Borisav Bojanović.

Prema njegovim riječima Kavarić je ponovio da je na Vladi donesena odluka da radnici koji su stekli uslov ili su pred penzijom nemaju pravo na isplatu otpremnina.

„Na taj način radnici koji bi se sada penzionisali ne bi bili u ravnopravan položaj sa više od 400 naših kolega koji su u toku 2009. i 2010.godine otišli iz firme i dobili i penziju i otpremnine“, kazao je Bojanović.

Zaposleni u Boksitima traže isplatu po socijalnom programu usvojenom 2009. godine, bez ikakvih izmjena i dopuna, povezivanje staža prema obračunatim a ne umanjenim zaradama, a protive se i predlogu da pravo na otpremnine nemaju radnici pred penzijom.

Za odlazak iz Boksita uz socijalni program koji podrazumijeva otpremnine od šest do 15 hiljada eura, zavisno od godina staža, od 312 radnika ranije se javilo njih 176, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

Sindikalci će ujutro na zboru koji je zakazan u devet časova radnicima prenijeti detalje razgovora, a nakon toga će odlučiti da li kreću za Podgoricu, kako su ranije najavili.

“Od radnika zavisi da li ćemo ići za Podgoricu i ispred Vlade čekati završetak sjednice”, kazao je predsjednik drugog sindikata Ilija Đilas.

Opštinsko sindikalno povjereništvo, koje djeluje pri SSCG, dalo je punu podršku sindikalnim organizacijama Boksita da istraju u svojim zahtjevima i ponudili im svu potrebnu stručnu pomoć.

Stečajna uprava Boksita je krajem maja potpisala šestomjesečni kupoprodajni ugovor sa nikšićkom firmom Neksan o isporuci 20 hiljada tona rude sa 15 odsto eventualnih odstupanja, za šta nikšićka firma plaća oko 410 hiljada eura.

Vlasnik Neksana Miodrag Davidović do sada je rudu samo lagerovao, jer za istu nije obezbijedio kupca, tako da se na utovarno-pretovarnoj rampi Boksita nalazi oko 54 hiljade tona rude, koliko je proizvedeno za tromjesečni period. Proizvodnja u Boksitima obustavljena je 1.septembra na 15 dana sa mogućnošću produženja.

Na prvom oglasu, po početnoj cijeni od 14 miliona eura, niko se nije prijavio, pa je stečajna uprava raspisala novi oglas po kome cijena odgovara procijenjenoj i iznosi 10,75 miliona.

U novembru prošle godine u Boksitima je uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot jer niko nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Ukupno prijavljenih potraživanja ima blizu 130 miliona eura.

Bonus video: