Pokrenut projekat tehničke saradnje ECB i CBCG

Dakić je podsjetio da je Crna Gora 2012. godine počela proces pristupanja EU, dok je prošle završen proces skriniga za 33 prgovaračka poglavlja
0 komentar(a)
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2014. 12:02h

Projekat tehničke saradnje Centralne banke (CBCG) sa Evropskom centralnom bankom (ECB), koji je danas pokrenut, ima za cilj da pomogne crnogorskoj vrhovnoj monetarnoj instituciji u identifikovanju daljih potreba, kako bi se postigla potpuna harmonizacija propisa. Guverner CBCG, Milojica Dakić, rekao je da su Predlog projekta tehničke saradnje zajedno pripremili ECB i CBCG.

"Projekat obuhvata šest veoma značajnih oblastii i to finansijsku stabilnost, statistiku, finansijske i bankarske operacije, računovodstvo, operativne rizike i kontinuitet poslovanja i evropske integracije", kazao je Dakić na konferenciji za novinare.

Dakić je dodao da će sve ono što CBCG bude donosila u narednom periodu biti kompatibilno sa onim što su već uradile evropske centralne banke iz Evropske unije (EU).

"Samim tim je harmonizacija naše regulative sa harmonizacijom sistema EU dovedena na jednu fazu konačnosti i umnogome će olakšati cirkulaciju između građana, preduzeća i banaka", naveo je Dakić.

Za projekat koji će trajati sedam mjeseci, EU je odobrila 300.000 eura. Projekat će biti realizovan u saradnji CBCG, ECB i deset partnerskih centralnih banaka Eurosistema (ESCB).

Dakić je podsjetio da je Crna Gora 2012. godine počela proces pristupanja EU, dok je prošle završen proces skriniga za 33 prgovaračka poglavlja.

"Zakonska i podzakonska regulativa u oblasti bankarstva bila je u prošloj godini predmet ocjene EK. CBCG je aktivno učestvovala u procesu skrininga za poglavlja koja se odnose na slobodno kretanje kapitala, finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku, statistiku i finansijski nadzor", kazao je Dakić.

U politici CBCG, kako je saopštio, jedan od strateških prioriteta je aktivno učešće u procesu pristupanja Crne Gore EU.

"U tom pravcu CBCG intenzivno radi na daljoj harmonizaciji propisa iz svoje nadležnosti s pravnim tekovinama EU", rekao je Dakić.

Projekat tehničke saradnje sa ECB, prema riječima Dakića, počinje u važnom trenutku za CBCG i Crnu Goru, jer se upravo otvaraju peostala pregovaračka poglavlja.

"Projekat predstavlja podršku CBCG na njenom putu prema članstvu u ESCB. Analiza će pokazati gdje se trenutno nalazi CBCG u odnosu na evropsku praksu i standarde, odnosno koliki je njen stepen usklađenosti", poručio je Dakić.

Projekat će, kako je dodao, doprinijeti jačanju institucionalnog kapaciteta CBCG i unaprijeđenju ekonomske i finansijske saradnje sa centralnim bankama EU.

Generalni direktor Generalnog direktorata za međunarodne i evropske odnose u ECB, Frank Moss, saopštio je da program ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta CBCG i usklađivanje sa glavnim karakteristikama institucionalnog i operativnog okvira ESCB.

"On ne samo da signalizira spremnost zajednice centralnih bankara da doprinese procesu evropskih integrisanja u EU, već i naglašava posvećenost guvernera Dakića i njegovog tima da pravovremeno pripreme instituciju za njen dalji razvoj ka evropskim standardima centralnog bankarstva“, kazao je Moss.

Program saradnje, kako je naveo, takođe potvrđuje posvećenost ECB i cjelokupne zajednice centralnih bankara u EU partnerima u regionu Zapadnog Balkana.

"Zajednica centralnih banaka EU smatra važnom pružanje pomoći sestrinskim institucijama u reginu Zapadnog Balkana u njhovim naporima da postanu centralne banke koje primjenjuju najbolje prakse u korist svojih država i ljudi", rekao je Moss.

Osim toga, kako je naveo, ekonomske i finansijske veze između eurozone i regiona Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, su veoma bliske.

"Uz program tehničke pomoći koji započinjemo danas dodatno ćemo razviti veze između centralnih banaka eurozone i CBCG", kazao je Moss.

Šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU u Podgorici, Alberto Cammarata, rekao je da se važnost projekta može sagledati kroz tri različite oblasti.

"Prvo u smislu pregovora o pristupanju, drugo u smislu poboljšanja insitucionalne saradnje i treće u smislu konkretnih koristi za crnogorske građane i investitore", saopštio je Cammarata.

Prema njegovim riječima, projekat je jasan znak EU i njene posvećenosti da pomogne Crnoj Gori.

"Pokretanje projekta je važno jer doprinosi uspješnom pripremanju pregovorima za pristupanje", zaključio je Cammarata.

Cilj programa je priprema CBCG za ulazak u ESCB nakon što se Crna Gora kvalifikuje za članstvo u EU.

U okviru programa biće sprovedene aktivnosti na pripremi Izvještaja o procjeni potreba kojim će se utvrditi pravci daljeg unaprijeđenja u cilju ispunjavanja standard centralnog bankarstva EU.

Bonus video: