Zajednički pristup ulaganjima najbolji put za razvoj

NPC podržava uspostavljanje parlamentarne skupštine energetske zajednice, koja bi okupila poslanike u Evropskom parlamentu i u parlamentima zemalja ugovornica Energetske zajednice
55 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije u Budvi, Foto: Skupština Crne Gore
Sa konferencije u Budvi, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 07.09.2014. 16:23h

Zakonodavna vlast ima ograničenu ulogu u nadzoru nad ulaganjima u sektor energetike i kontrolu nad energetskim politikama zbog čega postoji potreba za većim angažovanjem parlamenata iz zemalja Zapadnog Balkana oko tih pitanja.

To je jedan od najvažnijih zaključaka dvodnevne regionalne parlamentarne konferencije o „Ulozi parlamenata u nadzoru energetskih politika i investiranja u oblasti energetike u zemljama Zapadnog Balkana“ koja je završena danas u Budvi.

Konferencija je održana u okviru Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (NPC) uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Mrežom je predsjedavao predsjednik crnogorskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP).

Kako se navodi na sajtu Skupštine, poslanici i eksperti na polju energetike iz zemalja Zapadnog Balkana ukazali su da su administrativni i finansijski kapaciteti pojedinačnih zemalja Zapadnog Balkana da privuku investicije u sektor energetike ograničeni tako da je zajednički regionalni pristup ulaganjima u taj sektor najbolji put za budući razvoj energetike na Zapadanom Balkanu.

"Uočljivo je kašnjenje u sprovođenju propisa koji proističu iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, te postoji potreba za daljom saradnjom sa Sekretarijatom Energetske zajednice na praćenju implementacije ovih propisa," ocijenjeno je na konferenciji.

NPC smatra da su buduća ulaganja u energetski sektor važna za razvoj svih zemalja u regionu, i da parlamenti zemalja Zapadnog Balkana imaju presudnu ulogu u promovisanju uspostavljanja zajedničkog regionalnog energetskog tržišta i pružanju podrške regionalnim energetskim investicionim projektima.

Stav je da zakonodavna vlast treba da podstiče da se akademska i poslovna zajednica, investitori, civilno društvo uz države uključe u nadzor nad energetskim politikama kroz rad nadležnih parlamentarnih odbora, kao i da regionalne strategije treba da budu usklađene sa nacionalnim strategijama zemalja Zapadnog Balkana.

Preporuka je da parlamenti razviju kulturu nadzora putem redovnih godišnjih kontrolnih saslušanja vezanih za sprovođenje zakona koja se usvaja kao dio obaveza koje proističu iz Sporazuma o Energetskoj zajednici u saradnji sa nacionalnim regulatornim tijelima i da se ulože napori da poslanici steknu neophodno znanje i mehanizme za sprovođenje nadzora nad energetskim politikama.

NPC podržava uspostavljanje parlamentarne skupštine energetske zajednice, koja bi okupila poslanike u Evropskom parlamentu i u parlamentima zemalja ugovornica Energetske zajednice.

Sledeća konfernecija NPC-a biće održana u Albaniji u februaru 2015. godine. NPC čine odbori za ekonomiju Crne Gore, Srbije, Kosova, BIH, Makedonije i Albanije

Bonus video: