Sporni put odložio Pejovićevu uplatu za Preradu

0 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.09.2014. 19:09h

Kompanija Uniprom u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića potpisala je sa stečajnim upravnikom Prerade Zoranom Jankovićem Ugovor o kupovini dijela imovine ove bivše KAP-ove prerađivačke fabrike vrijedan 1,5 miliona eura.

Pejoviću je, prema kupoprodajnom ugovoru koji je potpisan u četvrtak daleko od očiju javnosti, ostavljen rok od 45 dana da uplati prvu ratu u iznosu od 400.000 eura i najduže 180 dana za uplatu preostalih 1,1 milion eura.

Uniprom bi trebalo da nakon tih više od pola godine iščekivanja kupi Valjački stan i Livnicu za trake, dvije organizacione cjeline bivše Prerade.

Do sada je Pejovićeva kompanija, dva puta tražila od stečajne uprave Prerade odlaganje potpisivanja Ugovora o kupovini ove imovine.

“Saglasili smo se da nedostaje pristupni put za Kovačnicu zbog čega je ostavljen rok od 180 dana najkasnije da se on obezbijedi. Ukoliko dio površine bude upisan na KAP u katastru, on će biti preveden na javnu površinu. Zaštićeni smo ovim ugovorom, jer ukoliko kupac ne obavi svoj dio posla u datom roku ostaće bez prethodno uplaćene prve rate u iznosu od 400.000 eur a”, objasnio je juče “Vijestima” upravnik Janković.

U stečajnoj upravi Prerade, do sada su tolerisali Unipromovo kašnjenje, odnosno, odlaganje pristupanju potpisivanja ugovora, najviše iz bojazni da se na ponovljenom tenderu možda niko ni ne pojavio za kupovinu ovog dijela imovine.

Povjerioci Prerade su namireni nedavno od prodaje dijela imovine tog preduzeća tivatskoj firmi Politropus Alternative u vlasništvu Ukrajinca Romana Denkovića za nešto više od dva miliona eura. On je platio 1,9 miliona eura za Fabriku prerade aluminujuma, za Fabriku felgi u Kučima 100.000 eura, a za dio Fabrike tapeta u Beranama 5.000 eura.

Pejovićeva kompanija početkom naredne sedmice, trebalo bi da uplati i 28 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a u stečaju. Prethodno je Uniprom tražio i od stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića dobio dvomjesečno odlaganje ispunjenja te preuzete i ugovorene obaveze. Odlaganje je tražio jer je sud u Nikoziji zatražio obustavu prodaje KAP-a zbog tužbe bivšeg vlasnika kiparsko-ruske kompanije CEAC. Iz stečajne uprave i Vlade su tvrdili da ova presuda nije obavezujuća za Crnu Goru, ali je .zahtjev Pejovića ipak prihvaćen.

Bonus video: