Spor u EPCG: Može li KHOV protiv Vlade?

0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2014. 16:58h

Iz Komisije za hartije od vrijednosti i dva vladina resora juče nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li su Vlada (država) i A2A, suvlasnici u Elektroprivredi, povezana lica u smislu odredbi Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i da li je država nakon nedavnog povećanja vlasništva u EPCG na 56,9 odsto imala zakonsku obavezu da objavi ponudu za preuzimanje i preostalih manjinskih akcija EPCG.

Ukoliko Komisija odluči da su Vlada i A2A povezana lica onda bi država morala da preuzme akcije malih akcionara što bi koštalo državni budžet 13 miliona eura. Prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava “fizičko ili pravno lice koje samostalno ili sa povezanim licem, posredno ili neposredno, stekne akcije kojima prelazi 30 odsto akcija sa pravom glasa emitenta dužno je da za svako dalje sticanje akcija tog emitenta objavi ponudu za preuzimanje”.

Upućeni u berzanska dešavanja smatraju da je zbog ove odluke na ispitu nezavisnost KHOV-a od Vlade.

Poslanik Pozitivne Crne Gore i nekadašnji direktor berze Mladen Bojanić kaže za “Vijesti da “nema dilemu da su Vlada i A2A povezana lica u smislu Zakona o preuzimanju”.

“Takođe, nemam dilemu da će KHOV tumačiti Zakon onako kako joj naloži Vlada, odnosno premijer, a sve u zavisnosti od njegovog interesa u cijelom slučaju. Ne mogu da vjerujem u objektivnost KHOV na osnovu njihovog dosadašnjeg rada i bezrezervne podrške koju uživaju od poslanika DPS i SDP”, smatra Bojanić.

S druge strane, kako je on istakao, A2A je predstavljen “kao strateški partner koji će nam donijeti know-how (nova znanja), ali EPCG plaća trećem licu, kompaniji iz Italije, po pet miliona eura godišnje za savjetodavne i pravne usluge”.

“Kad sve to saberemo i oduzmemo, šteta uvijek ide na račun građana Crne Gore, a korist nekome drugome. Kome, naravno, lako je pretpostaviti, ali teško dokazati dok god budemo imali ovakve institucije”, kazao je Bojanić.

KHOV-u je prekjuče stigao zahtjev jednog akcionara EPCG o davanju mišljenja u vezi sa tumačenjem odredbi Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, a vezano za dilemu u vezi zajedničkog djelovanja i povezanosti Vlade i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi. Ukoliko ta institucija na kraju utvrdi da je država trebalo, nakon nedavnog povećanja svog vlasništva u EPCG, da objavi ponudu za preuzimanje društva, državnom budžetu, odnosno, poreskim obveznicima, prijeti dodatni trošak od oko 13 miliona eura koliko je potrebno za otkup preostalih 1,34 odsto akcija EPCG u vlasništvu malih akcionara.

Na skupštini akcionara glasovima Vlade i A2A je usvojena odluka da Vlada nema obavezu preuzimanja drugih akcija, a ako su povezana lica i imaju interes od takve odluke onda njihovi glasovi nisu mogli biti važeći. Iz KHOV-a i dva vladina resora izostao je odgovor na pitanje da li su, imajući u vidu odredbe navedenog Zakona, država i A2A mogli zajedno da glasaju. Iz Ministarstva ekonomije su uputili na Ministarstvo finansija, a iz tog resora na Komisiju za hartije od vrijednosti koja je, kako napominju iz izvršne vlasti, nadležna za ovaj spor. Predsjednik KHOV dr Zoran Đikanović juče je bio službeno odsutan.

Iz KHOV je “Vijestima” samo nezvanično rečeno da će o novom zahtjevu akcionara EPCG biti odlučeno kada se on pripremi i stavi na dnevni red neke od narednih sjednica. Nezadovoljni akcionar EPCG koji je u četvrtak podnio inicijativu pozvao se na član 2 (stav 7) Zakona o preuzimanju u kojem je definisan pojam zajedničkog djelovanja fizičkih i pravnih lica, a koji glasi:

"Zajedničko djelovanje je međusobno djelovanje fizičkih ili pravnih lica i njihova saradnja sa emitentom na osnovu ugovora ili sporazuma u cilju sticanja akcija i ostvarivanja prava glasa ili sprečavanja drugog lica za sprovođenje postupka pruzimanja”.

Takođe, u istom članu Zakona se navodi da je “Uspostavljanje odnosa zajedničkog djelovanja iz stava 1 (tačka 7) ovog člana izjednačeno sa sticanjem akcija sa pravom glasa, s tim što se glasovima sticaoca dodaju glasovi lica koja sa njim zajednički djeluju”.

Skupština akcionara EPCG je u drugoj polovini jula većinom glasova donijela odluku o pretvaranju poreskog duga te kompanije od 45 miliona eura u akcijski kapital, čime je država Crna Gora povećala udio na 56,9 odsto.

Nakon završetka transakcije, italijanska kompanija A2A ima 41,7 odsto, a manjinski akcionari, koji nijesu imali pravo kupovina u novoj emisiji, preostalih 1,34 odsto akcija.

Vlada pokušala da izbjegne obaveze uz cijenu od 1 cent

Dugogodišnji akcionar EPCG Vasilije Miličković ocijenio je da je ova stvar “pravno potpuno jasna”.

“Iščitavanjem člana 11. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, stvorena je imperativna obaveza države da ponudi otkup svih ostalih akcija malih akcionara EPCG po istoj cijeni (od 7,64 eura) što bi budžet opteretilo za još oko 13 miliona eura. Ovo je jako poznato vladi, zato jer je ona na razne načine pokušavala da izvrda tu obavezu, predlažući i otkup akcija za jedan cent”, podsjetio je Miličković.

Ali kako KHOV “nije nezavisna i profesionalna državna institucija” već je, kako dalje napominje Miličković, “sastavljena od lojalnih partijskih vojnika DPSDP-a, od njih nije realno očekivati tumačenje i poštovanje zakonskih odredbi”.

“Slična je situacija i sa sudstvom, i tužilastvom pa se može zaključiti nažalost, po ko zna koji put gospodo, džabe smo krečili”, naveo je Miličković.

Bonus video: