Banka Inteza uz Kineze u izgradnji drugog bloka TE

0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
TE Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.09.2014. 16:32h

Vodeća italijanska bankarska grupa „Inteza Sanpaolo“ biće partner kineskoj kompaniji „Hubei Power China“ u gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, ukoliko ova kompanija pobijedi na konkursu za izgradnju ovog elektroenergetskog objekta.

„Inteza Sanpaolo“ je prema informacijama “Vijesti” protekle nedjelje poslala pismo podrške za ponudu Hubeia Ministarstvu finansija i Elektroprivredi Crne Gore. U pismu se navodi da ova bankarska grupacija želi da finansira ponudu Hubeia koju podržava i najveća kineska banka ICBC.

Ove dvije velike svjetske banke nude zajedničko finansiranje da bi se smanjio rizik finansiranja i ubrzao ovaj za Crnu Goru strateški važan posao, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih kompaniji „Hubei power China“.

Kompanija „Hubei Power China“ dala je najpovoljniju ponudu za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja u iznosu od 269 miliona eura, a u najužoj konkurenciji ostali su još i kineski CMEC i češka „Škoda Praha“.

Prema informacijama “Vijesti” predstavnici grada Wuhan u kojem je sjedište “Hubei Power China”, planiraju da dođu ukrajem oktobra u Crnu Goru i posjete Pljevlja.

Wuhan, je jedan o najvećih i najrazvijenijih gradova u Kini sa preko 10 miliona stanovnika. Budžet ovog grada iznosi preko 100 milijardi dolara. Preko 20 milijardi dolara je spoljnotrgovinska razmena grada, smatra se najobrazovanijim gradom jer je istovremeno i najveći univerzitetski centar Kine sa preko 60 univerziteta.

Bonus video: