Radnici brodogradilišta neće prodaju kroz stečaj

U saopštenju sindikalci ističu da se zalažu za privatizaciju kroz prodaju većinskog dijela državnih akcija
0 komentar(a)
Boje se za radnička prava tokom i nakon privatizacije: Brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Boje se za radnička prava tokom i nakon privatizacije: Brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.09.2014. 16:27h

Sindikalna organizacija Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) zatražila je od predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića da se "hitno uključe u rad nadležnog tijela koje se bavi planiranjem prodaje imovine Brodogradilišta, i u proces privatizacije i pregovaranja sa zainteresovanim investitorima".

U saopštenju sindikalci ističu da se protive prodaji imovine Brodogradilišta kroz programirani stečaj i da se zalažu za privatizaciju kroz prodaju većinskog dijela državnih akcija.

Oni su uvjereni da “aktuelna djelatnost kojom se bavi Brodogradilište, a to je remont trgovačkih brodova, apsolutno ima perspektivu i snažni potencijal da se i dalje razvija”, naglašavajući da je to moguće kroz primjenu savremenih tehnologija i razvijanje novih vrsta proizvoda i usluga.

Sindikalci se zalažu za zaštitu prava radnika u pred i postprivatizacionom periodu.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte do sada je četiri puta bezuspješno raspisivao tender za prodaju 61,57 odsto kapitala Jadranskog brodogradilišta Bijela, od kojih posljednji put 21. januara. Na posljednji tender dostavljena je samo jedna - nepotpuna ponuda holandske kompanije Damen Shipyards Group.

Ponuda je odbijena jer je bila usmjerena na kupovinu imovine, a ne akcija Brodogradilišta što je bilo definisano tenderskim uslovima.

Holanđani su za imovinu nudili 5 miliona eura. Istovremeno je Savjet predložio da se rješenje potraži u prodaji imovine kroz programirani stečaj, čime bi se ubrzao postupak prodaje i otvorila perspektiva kompanije nakon privatizacije.

Bonus video: