Green home: U Elaboratu se malo računa vodilo o životnoj sredini

U Green Home-u navode da se obrađivač očigledno elaborata vodio ekonomskim, a ne ekološkim parametrom kao vodećim principom
84 pregleda 1 komentar(a)
Cijevi, podvodni kabl, Foto: Shutterstock
Cijevi, podvodni kabl, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.09.2014. 13:25h

Nevladina organizacija Green Home je povodom dvije javne rasprave vezane za Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za 500 kw dalekovod "Italija – Crna Gora" za kopneni i morski dio kabla i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu: "Izgradnja dalekovoda 400 kV Lastva Grbaljska – Čevo", priredila i uputila komentare Agenciji za zaštitu životne sredine.

“Obzirom da se radi o transmisionom projektu sa kakvim se država nije susretala, sasvim je razumljivo da javnost u Crnoj Gori još uvijek nedovoljno razumije i sagledava posljedice koje takav projekat može imati za životnu sredinu i građane”, saopšteno je iz Green Home-a.

U ovoj organizaciji su naglasili da je mana Elaborata to što nijesu navedene mjere zaštite za razne uticaje koje ce dalekovod imati na kritično ugrožene vrste i staništa, kao i detaljno elaborirane mjere za djelove dalekovoda koji prolaze međunarodno i nacionalno zaštićena područja.

“Na projektovanoj trasi dalekovoda nalazi se niz endemičnih i zakonom zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i zajednica za koje nijesu predvidjene mjere zaštite i praćenje njihove brojnosti tokom i nakon završetka projekta. Takođe, 40 odsto šumskih površina će biti uklonjeno, a navodi da će postavljanje dalekovoda dovesti i do povećanja smrtnosti u određenim životinjskim grupama koje su svojim načinom života vezane za određena staništa uz dalekovod ali se ne predviđaju mjere kojima bi se smrtnost smanjila kao ni mjere zaštite šuma koje će biti direktno pogodjene. Što se tiče kvaliteta vazduha u zoni projekta korišćeni su zastarjeli podaci a mišljenja smo da je za izradu ovakvog Elaborata potrebno koristiti novije podatke kako bi zaključci bili relevantniji”, navodi se u saopštenju.

Dio dalekovoda Lastva – Čevo, naveli su, prolaziće i kroz Kotorsku oblast, koja je ubilježena u UNESCO svjetsku kulturnu baštinu kao i na listu zaštićenih područja Pariske Konvencije za zaštitu svjetskog i kulturnog nasleđa.

U Green Home-u navode da se obrađivač očigledno elaborata vodio ekonomskim, a ne ekološkim parametrom kao vodećim principom.

“Tako, na primjer, za dionicu Lastva – Čevo navode se tri alternativne varijante pri čemu sve prolaze kroz zaštićena područja, dok alternativa koja bi izbjegavala nacionalni park Lovćen nije izabrana jer bi bila 18 kilometara duža i koštala 7.740.000 eura više nego bilo koja druga alternativa. Ova alternativa ukazuje da postoji mogućnost da se izbjegnu zaštićena područja (II zona NP Lovćen i Emerald područja), ali ova varijanta nije detaljnije razmotrena zbog ekonomskih vrijednosti iako je predmet ovog izvještaja procjena uticaja na životnu sredinu”, stoji u saopštenju.

U ovoj organizaciji navode da planirani dalekovod iz oba elaborata prolazi kroz Nacionalni park “Lovćen” i Durmitor koji su Emerald područja, Područje od značaja za boravak ptica i oblast važnog biljnog staništa.

Takođe, dodaju, Durmitor spade u UNESCO Svjetsku prirodnu Baštinu sa rijekom Tarom, koja je zaštićena Skupštinskom deklaracijom od decembra 2004.

“U Deklaraciji se jasno navodi “Skupština Republike Crne Gore, poštujući navedene principe, odbacuje bilo kakve zahvate u kanjonu rijeke Tare. Kao gradjani, svjesni smo da je Tara naša budućnost i prepoznatljivost. Bilo kakav pokušaj da se Tara mijenja zahtijeva slobodno izjašnjavanje svih gradjana Crne Gore i jedino pravedno donošenje odluke o sudbini rijeke bi bilo na referendumu, kako danas, tako i u budućnosti““, ističe se u saopštenju.

Prema Zakonu o zaštiti prirode za ovo područje je potrebno odraditi ocjenu prihvatljivosti projekta, obzirom da je riječ o potencijalnom Natura 2000 području, navode u ovoj organizaciji.

Bonus video: