Đukanović na Kipru dobro sakrio ime, Kameron je pao zbog laganja

Direktor Đukanovićeve firme u Limasolu je Kipranin, ruskog porijekla, Stelios Savidis. Na adresi Đukanovićeve firme ima još 497 firmi i svima je Savidis direktor ili zastupnik. Takve firme se koriste za skrivanje stvarnih vlasnika i tokova novca
27565 pregleda 133 komentar(a)
U zemljama EU se bilo kakva namjera ili povezanost javnog funkcionera sa of-šor firmama naziva “nemoralnom”, Foto: Boris Pejović
U zemljama EU se bilo kakva namjera ili povezanost javnog funkcionera sa of-šor firmama naziva “nemoralnom”, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.02.2019. 15:39h

Predsjednik države Milo Đukanović je svoju of-šor firmu na Kipru Vagor investment limited, sakrio iza “korporacijskog predstavnika” kiparske firme Hive Management Services Limited. Ulogu direktora njegove firme imao je Kipranin, ruskog porijekla, Stelios Savidis.

Savidis se profesionalno bavi izdavanjem svog imena i potpisa za osnivanje firmi na Kipru, čiji stvarni vlasnici žele da sakriju svoje ime i novac u poslovima koje namjeravaju da obave preko takvih firmi. Ime Đukanovićevog direktora nalazi se u još 497 firmi sa Kipra. U 478 je direktor, a u ostalima je sekretar, “alternativni direktor” ili ovlašćeno lice.

Sve ove firme imaju istu adresu kao i Đukanovićeva - grad Limasol, Avenija arhimandrita Makarijusa trećeg 229, četvrti sprat. Za neke od ovih firmi je navedeno da sada nijesu aktivne, ali Đukanović svoju još nije ugasio.

Ovakva mreža firmi služi za sakrivanje pravih vlasnika i tragova njihovog novca, ali izbjegavanja plaćanja poreza. Đukanović je preko ove firme mogao da posluje u Crnoj Gori ili da sa njom osniva drugu firmu a da javnost ne zna stoji Milo Đukanović.

U zemljama Evropske unije postoje brojni primjeri da su javni funkcioneri podnosili ostavke ako bi na bilo koji način bili povezani sa of-šor firmama. Čak i ako je to bilo mnogo prije nego što su stupili na javnu funkciju ili su te firme posjedovali članovi njihovih porodica. U zemljama razvijene demokratije nemoralno je da državni funkcioner, čiji je posao da štiti državu, koristi ili ima indirektne veze sa of-šor firmama čiji je osnovna svrha skrivanja kapitala i izbjegavanje plaćanja poreza.

Najsviježiji takav primjer je bivši britanski premijer Dejvid Kameron. On je u aprilu 2016. godine prvo negirao da ima bile kakve udjele u of-šor firmama ili fidicijarnim fondovima sa of-šor zona, a par dana kasnije kada je “Gardijan” objavio da je Kameron šest godina ranije naslijedio dio očevog udjela u jednoj takvoj firmi, premijer je sve priznao i izvinio se naciji zbog toga što je lagao.

On je kazao da je tačno da je nakon očeve smrti naslijedio dio udjela u očevom fiducijarnom fondu sa of-šor zone, ali da ga je odmah prodao. Kazao je da nije obavljao nikakve transakcije preko te firme i da je to sve bilo prije nego što je postao premijer. Međutim, to ga nije zaštitilo. Zbog toga što je lagao i što je njegov otac koristio “nemoralne of-šor firme” da bi izbjegao plaćanje poreza Britaniji, a što je Kameron tada zna, uticalo je na drastičan pad popularnosti njega i njegove stranke. Ostavku tada nije podnio jer je u toku bila kampanja za referendum o izlasku Britanije iz Evropske unije. Analitičari su tada tvrdili da je Bregzit - izlazak Britanije iz EU izglasan upravo zbog pada povjerenja u Kameronu izazvanog njegovim laganjem i vezama njegove porodice sa of-šor firmama.

Kameron je nakon toga podnio prvo ostavku na mjesto premijera, a par sedmica kasnije i na mjesto u stranci napuštajući zauvijek politiku.

Da je Crna Gora i Đukanović daleko od EU standarda, pokazuje i izjava predsjednika da zbog povezivanja sa of-šor destinacijama ne namjerava da podnese ostavku. Kada je osnivao firmu na Kipru krajem 2006. godine Đukanović je bio predsjednik vladajuće stranke, koja bi trebalo da štiti državni interes i da bude patriotska. Osnovni vid patriotizma je uredno plaćanje finansijskih obaveza prema državi. On je kazao da je preko ove firme namjeravao da posluje, što znači da je namjeravao da sakrije svoje vlasništvo, svoje tokove novca i da prihod od takvog poslovanja iznosi na Kipar gdje važe niže poreske stope. Takva njegova odluka je u suprotnosti sa odanosti prema interesima svoje države. U Britaniji, kao i u mnogim državama Evropske unije, veze sa of-šor zonama nazivaju se nemoralnim i nedostojnim za javne funkcionere.

Njegov tadašnji poslovni partner Duško Knežević je medijima poslao dokumenta u kojima se vidi da je on bio, kao svjedok - garant, potpisnik dokumenta o osnivanju Vagor investment limiteda na kojem se nalazi i potpis Đukanovića kao osnivača. Knežević je kazao da su imali zajedničku ideju da Đukanović preko te firme postale suvlasnik kompleksa Meljina, gdje su sa firmom iz Dubaija - Abu Dabi Capital Group, koja je kasnije odustala od posla zbog izbijanja krize i finansijskih problema njihove bolnice u Londonu, koja je takođe bila dio konzorcijuma.

Đukanovićeva firma na Kipru je i dalje aktivna, što se može vidjeti u kiparskom registru, a posljednje izmjene oficijalnih predstavnika obavljene su u martu 2017. godine. To znači da ta firma plaća godišnje iznose za registar i naknade svojim formalnim direktorima.

Đukanović je u emisiji “Ukršetene riječi” prvo negirao da ima firmu, pa kasnije to priznao, navodeći da preko nje nije obavljao transakcije i da je to bilo u periodu kada nije bio državni funkcioner. Slično kao Kameron. Nije odgovorio koje je to poslove planirao da obavlja preko te firme.

Neće da kaže zbog kojeg posla je osnovao firmu

Iz Đukanovićevog kabineta juče su reagovali pojašnjavajući njegovu izjavu u emisji “Ukrštene riječi”. “Namjera da se u emisiji ‘Ukrštene riječi’ i u nekim komentarima nakon toga stvori medijska senzacija, spominjanjem postojanja ‘firme’ Mila Đukanovića, koja je osnovana samo na papiru, bez prometa i pravnih radnji, 2006. godine u vrijeme kad on nije obavljao ni jednu državnu funkciju, samo dokazuje to što se inače zna da oni koji vode kampanju pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore, nemaju nijedan argument za svoje neistinite optužbe”, navedeno je u saopštenju.

“Naravno, apsolutna je izmišljotina zlonamjerna najnovija konstrukcija odbjeglog tajkuna da je ta ‘firma’ formirana radi učešća u privatizaciji bolnice ‘Meljine’, što nije vrijedno komentara. Takođe, netačne su tvrdnje koje je saopštio urednik “Dana”, Nikola Marković, da je predsjednik Đukanović bio 2006. godine, u vrijeme kada je napustio državne funkcije, dužan da prijavi postojanje te firme. Shodno tada važećem Zakonu o konfliktu interesa koji je stupio na snagu 30. juna 2004. godine nije bilo propisano da javni funkcioner podnosi izvještaj o imovini Komisiji za sprečavanje konflikta interesa, godinu dana od prestanka vršenja funkcije, kako je to tvrdio novinar Marković. Formalno osnivanje te sada spin-firme u svakom slučaju nije dovodilo do promjena u imovnom stanju njenog osnivača”, saopštili su iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Bonus video: