"Isplatite dugove ili blokiramo kapiju i isporuku mlijeka"

Potraživanja za 70 kooperanta Nike iznose oko 150.000 eura, u prosjeku po nekoliko hiljada eura
2 komentar(a)
kooperanti Nika, Foto: Ivan Petrušić
kooperanti Nika, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.08.2014. 10:50h

"Ukoliko do utorka ujutro ne budu izmirena naša dugovanja blokiraćemo kapiju i isporuku mlijeka. Sva crnogorska policija da dođe odavde se nećemo pomjerati. Odlagali smo ako se šta broji. Više je vrijeme da ovi ljudi dobiju ono što su uložili“, kazao je u ime kooperanata mljekare „Nika“ Mitar Đurđevac na protesnom okupljanju jutros ispred kapije preduzeća.

Potraživanja za 70 kooperanta iznose oko 150.000 eura, u prosjeku po nekoliko hiljada eura, mada ima i onih, poput Đurđevca, čija su potraživanja preko 20.000 eura.

Sa kooperantima je jutros razgovarao vlasnik mljekare Aleksandar Božović koji je kazao da se nada da će situacija biti riješena za nekoliko dana.

"Postignut je dogovor sa budućim partnerom iz Ukrajine i očekujem da će doći za dva dana da potpišu ugovor nakon čega će odmah uplatiti sredstva koja će biti isplaćena kooperantima i radnicima koji su na spisku za plaćanje u prvom dijelu“, kazao je Božović.

Prema njegovim riječima problem je nastao zbog blokade računa od strane CKB banke, a Ukrajinci traže potvrdu od banke da će novac biti usmjeren na isplatu prispjelih obaveza po osnovu kredita, kao i na izmirivanje dugovanja prema kooperantima i radnicima.

"Postignut je dogovor sa budućim partnerom iz Ukrajine i očekujem da će doći za dva dana da potpišu ugovor nakon čega će odmah uplatiti sredstva koja će biti isplaćena kooperantima i radnicima koji su na spisku za plaćanje u prvom dijelu"

Kao razlog što dogovoreno nije do sada realizovano Božović navodi činjenice da je Ukrajina u ratu, kao i da je avgust mjesec odmora.

"Tako se za nas potrošilo dragocjeno vrijeme jer nam je puno značilo da to bude završeno prije prvog septembra i polaska u školu. Žao mi je što nije. Ako je toliko vremena unazad bilo razumijevanja od kooperanta onda molim za razumijevanje od par dana dok ne bude sve završeno“, kazao je vlasnik „Nike“.

Ukrajinskoj firmi „Tera–fud“ bi, kako je kazao Božović pripalo 66 odsto vlasništva i preuzela bi postojeće obaveze firme. Dugovanja prema kooperantima i radnicima bi bila isplaćena odmah, dok bi u dogovoru sa povjeriocima u narednom periodu bio obavljen reprogram potraživanja.

"Dogovor je da postanu vlasnici 66 odsto akcija, s tim što sam spreman i za dalje razgovore. To zavisi od njih, njihovih planova za buduće investiranje i da li ću moći da ispratim dinamiku investiranja od jedne trećine. Bio sam popustljiv kao nikada i sve što su tražili sam ispoštovao, a sve u cilju prevazilaženja problema“. kazao je Božović.

"Pozivamo i ministra Petra Ivanovića i prvog čovjeka Opštine Veselina Grbovića da se uključe u rješavanje našeg problema. U suprotnom organizovaćemo proteste kako ispred ministarstva tako i ispred Opštine i kancelarije EU"

"U kontaktu sam sa advokatom koji zastupa ukrajinsku stranu i koji mi je kazao da Božović ne pravi nikakvu prepreku već naprotiv, da ne može biti korektiji u tim pregovorima. Sve što su Ukrajinci zahtijevali on je ispunio. Mi ovim putem pozivamo i ministra Petra Ivanovića i prvog čovjeka Opštine Veselina Grbovića da se uključe u rješavanje našeg problema. U suprotnom organizovaćemo proteste kako ispred ministarstva tako i ispred Opštine i kancelarije EU. Neka i oni vide kako nam ’cvijeta’ poljoprivreda. Mi nijesmo došli da rušimo Božovića već da naplatimo naša potraživanja. Da li će ih isplatiti on ili neko drugi, nas to ne interesuje. Samo zastupamo naše interese“, kazao je Pindović.

Kooperanti su ispred mljekare protestovali i prije više od 20 dana ali su nakon sastanka sa vlasnikom odlučili da se narednih dana ne okupljaju, kako bi Božović mogao da završi započete dogovore sa ukrajinskom firmom o preuzimanju većeg dijela vlasništva nad mljekarom „Nika“.

Radnici i kooperanti zajedno

U mljekari „Nika“ je zaposleno 80 radnika.

"U ovome smo zajedno i mi radnici i kooperanti. Pitanje je dana kada će se ovaj problem riješiti. U zavisnosti od toga da li su htjeli da prihvate potvrde ili ne radnicima se duguje od četiri pa do više od deset zarada. Ovo je fabrika koja može i mora da radi. Ako ona ne može da radi šta onda može“, kazala je Radmila Mirković.

Bonus video: