Radnici KAP-a očekuju razumijevanje od Krivokapića

Grupa od 16 bivših radnika KAP-a dobila je nedavno otkaz, a štrajk su zamrzli do 1. septembra, očekujući rješenje njihovog problema
3 komentar(a)
Esad Čekić, Foto: Luka Zeković
Esad Čekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.08.2014. 13:27h

Radnici Kombinata aluminijuma (KAP) koji nijesu dobili otpremninu, a još nemaju pravo na penziju, uputiće u narednih sedam dana pismo predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću i zatražiti da povuče Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Predstavnik radnika Dušan Laketić rekao je da radnici od Krivokapića očekuju razumijevanje i ako on udovolji njihovom zahtjevu odustaće od štrajka.

"Ukoliko ne bude razumijevanja mi se moramo boriti za svoja prava i egzistenciju", poručio je Laketić.

On je kazao da radnici nijesu tražili izmjene Zakona, već otpremnine koje je ponudila Vlada.

"Kako neko može u naše ime nešto da traži?", pitao je Laketić navodeći da je neko mimo volje radnika predložio izmjene Zakona zbog čega su ostali bez otpremnina.

Od 240 radnika koji su se prijavili za socijalni program, njih 16 nije dobilo otpremninu. U toj grupi je sedam invalida i devet radnika sa preko 30 godina staža, od kojih je njih šest početkom avgusta štrajkovalo u holu fabrike, a jedan od njih, Esad Čekić, nosio je bocu benzina i prijetio da će se zapaliti.

Oni su u ponedjeljak od Ministarstva rada i socijalnog staranja dobili naknadu od po 300 eura za avgust.

Iako su potpisali sporazum za isplatu otpremnina, Vlada je odbila da isplati 16 radnika i traži od njih da sačekaju oktobar kada će Skupština glasati o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim bi im se omogućila prijevremena penzija. Ukoliko izmjene ne budu usvojene, radnicima će biti isplaćene otpremine.

Grupa od 16 bivših radnika KAP-a dobila je nedavno otkaz, a štrajk su zamrzli do 1. septembra, očekujući rješenje njihovog problema.

Bonus video: