Ministarstvo saobraćaja: Analizu isplativosti radio ekspert sa više od dvije decenije iskustva

Iz Ministarstva poručuju da su registrovali namjeru da se ovo ekonomsko i razvojno pitanje izmješta na teren političkih interesa, a ne činjenica i razvojnih prioriteta, te dodaju da će se zbog toga u nastavku baviti samo argumentima jer "ovom procesu nisu potrebna politička saopštenja već konkretni predlozi i inicijative
0 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.09.2018. 12:19h

Povodom teksta objavljenog u ND Vijesti, a koji se oslanja na samozvanu analizu, stručnoj javnosti nepoznate firme Fidelity consulting, koja je posvećena Aerodromima Crne Gore, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dužno je da informiše građane i cjelokupnu javnost da su netačne i zlonamjerne tvrdnje koje se odnose na kredibilitet konsultanta kojeg je angažovao IFC (Specijalizovano odjeljenje Svjetske Banke) za izradu sveobuhvatne analize valorizacije aerodroma, navodi se u reagovanju Ministarstva saobraćaja.

Podsjećamo konsultantska kompanija Fidelity Consulting objavila je da je Kopmanija Dean Capital Strategies GmbH, koju su Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) angažovali da radi ekonomsku analizu za valorizaciju Aerodroma Crne Gore (ACG), osnovana prije nepune tri godine, ima jednog stalnog zaposlenog, a vlasnički je povezana sa kompanijom koja se bavi proizvodnjom i distribucijom piva.

"Analizu troškova i koristi, i analizu isplativosti za aerodrome, po nalogu IFC-a koji je prilikom rada na ekspertizi detaljno sarađivao sa Aerodromima Crne Gore, izradio je Daniel Dean, bivši direktor u Raiffeisen banci, i bivši potpredsjednik Bank of Americ Merrill Lynch. Dakle, radi se o ekspertu sa preko 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta, oslonjenog na projektima putem privatno-javnih partnerstava, uključujući i nekoliko transakcija u oblasti aerodroma (kao što su Istanbul, Chicago Midway itd.). Takođe, Dean je bio specijalni savjetnik IFC-a u više transakcija u regionu u proteklih nekoliko godina. A Ministarstvu saobraćaja i pomorstva potvrđeno je da iza njegovog rada stoje IFC i Svjetska Banka kao globalno priznati autoritet", stoji u reagovanju Ministarstva saobraćaja.

Iz Ministarstva poručuju da su registrovali namjeru da se ovo ekonomsko i razvojno pitanje izmješta na teren političkih interesa, a ne činjenica i razvojnih prioriteta, te dodaju da će se zbog toga u nastavku baviti samo argumentima jer "ovom procesu nisu potrebna politička saopštenja već konkretni predlozi i inicijative.

"Ministarstvo se drži javnog i transparentnog procesa koji uključuje više faza prije konačne odluke. Crnoj Gori, bez kilometra autoputa i brze ceste, potreban je dinamičan razvoj aerodroma, ali ne na način kako je to bilo tokom proteklih dvije decenije, već domaćinski i odgovorno", zaključuje se u reagovanju Ministarstva saobraćaja.

Bonus video: