Mali akcionari: Loša je namjera uprave za "Mogren"

Vujović je najavio da bi Budvansku trebalo podijeliti na dvije kompanije
1 komentar(a)
Slovenska plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slovenska plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.08.2014. 14:50h

Udruženje akcionara Budvanske rivijere saopštilo je juče da podržav a podjelu tog preduzeća na dva akcionarska društva uz zadržavanje postojeće vlasničke strukture, što je juče u “Vijestima” predstavio predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, ali ne i namjeru borda direktora za hotel Mogren.

Vujović je najavio da bi Budvansku trebalo podijeliti na dvije kompanije i da bi u jednoj bili Sveti Stefan, Miločer i HTP Miločer, koja bi ostala u većinskom držav - nom vlasništvu, dok bi na prodaju bila ostala imovina.

“Udruženje poštuje ideju da bi Sveti Stefan i Miločer, kao nacionalno blago, trebalo da ostanu u većinskom državnom vlasništvu. Udruženje je prije više od mjesec dana povodom moguće podijele uputilo pismo Branku Vujoviću i očekujemo poziv na dijalog”, saopštili su Miroslav Jeličić i Tripko Krgović koji koordiniraju rad ovog Udruženja koje ima podršku vlasnika oko 20 odsto akcija budvanske kompanije među kojima ih je najviše iz Hrvatske, odnosno zemalja EU.

Udruženje akcionara podržava ideju da ostatak preduzeća, čiju bi okosnicu činili hoteli u Petrovcu, Slovenska plaža i upravo povraćeni Mogren “konačno počnu funkcionisati isključivo na komercijalnim i tržišnim principima”.

“Da li će svoje akcije u novonastalom preduzeću država prodati, odnosno privatizovati - isključivo je pitanje za crnogorsku Vladu i parlament. Ono što nas zabrinjava jeste namjera Odbora direktora Budvanske rivijere da se na hotel Mogren primjeni model zajedničke gradnje kojim bi Budvanska rivijera dobila svega 25 odsto smještajnih kapaciteta, a izgubila milionski biznis - najatraktivniju terasu na cijelom Jadranu”, upozorili su Jeličić i Krgović.

Oni su naveli da je Udruženje “uz pomoć renomiranih konsultanata došlo do egzaktnih proračuna iz kojih je jasno da bi Budvanska rivijera kroz model zajedničke gradnje ostvarivala tek 30-40 odsto od prihoda koje Mogren u ovakvom zapuštenom stanju, generiše”.

“Udruženje je zatražilo od Odbora direktora da svoju odluku preispita nakon naručene studije opravdanosti "

“Udruženje je zatražilo od Odbora direktora da svoju odluku preispita nakon naručene studije opravdanosti koja treba da pokaže optimalan model za valorizaciju hotela Mogren”, navodi se u saopštenju. Mali akcionari su “sigurni da će model zajedničke gradnje svaka od renomiranih konsalting kuća označiti kao najgore moguće rješenje, dok će, sasvim izvjesno, dati prioritet modelu modernizacije Mogrena u režiji Budvanske rivijere iz vlastitih ili jeftinih izvora finansiranja uz podršku institucija poput EBRD-a”.

¸¸“Nadamo se da je sada javnosti i svim akcionarima jasno zašto smo se protivili isplati dividende, i kolika bi se vrijednost stvorila kada bi se dva miliona eura investirala u modernizaciju Mogrena. Stavljanje hotela Mogren u operativnu funkciju od strane menadžmenta u vrlo kratkom roku, pokazuje da bi Budvanskoj rivijeri trebalo ostaviti da samostalno rukovodi njime barem do kraja naredne sezone, nakon čega bi se mogli izvući validni zaključci o optimalnom biznis modelu”, zaključili sui z Udruženja akcionara.

Bonus video: