Na aukciji državni zapisi vrijedni 40 miliona eura

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 24. februar naredne godine. Iznos zapisa koji dospijevaju je 42,41 milion eura
0 komentar(a)
Centrlana banka, CBCG, Foto: Savo Prelević
Centrlana banka, CBCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.08.2014. 10:21h

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 40 miliona eura, osma ovogodišnja, biće održana u ponedjeljak.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da se ponude mogu dostavljati do 12 sati.

"Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije", kazali su predstavnici CBCG, koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 24. februar naredne godine. Iznos zapisa koji dospijevaju je 42,41 milion eura.

Od početka godine je održano sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća 182 dana i tri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U prošloj godini održano je ukupno 14 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana i četiri sa rokom dospjeća od 91 dan.

U 2012. godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Bonus video: