Deripaska traži raskid sa Pejovićem

Iz izvora bliskih CEAC-u “Vijestima” je juče nezvanično rečeno da pripremaju novu tužbu Privrednom sudu
6 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 18:32h

Advokati CEAC Holding limiteda ruskog milionera Olega Deripaske podnijeli su stečajnoj upravi Kombinata aluminijuma i Privrednom sudu novi prigovor kojim se osporava Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji potpisan sa kompanijom Uniprom biznismena Veselina Pejovića.

Uniprom od 19. jula rukovodi imovinom KAP-a na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji potpisanog sa stečajnom upravom i prodaje aluminijum iako još nije uplatio ugovorenu kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura.

Iz izvora bliskih CEAC-u “Vijestima” je juče nezvanično rečeno da pripremaju novu tužbu Privrednom sudu kojom će tražiti oglašanje ništavosti Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji je stečajni upravnik Veselin Perišić potpisao sa Unipromom.

CEAC je nezadovoljan što Uniprom ima mogućnost da ubira benefite po osnovu upravljanja KAP-om iako za imovinu te kompanije još nije uplatio ni cent. Deripaskina kompanija sumnja da je Uniprom koristio u proizvodnji i sirovine zatečene u KAP-u prije preuzimanja upravljanja.

Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji Uniprom je preuzeo objekte, postrojenja i opremu, potrebnu za proces proizvodnje, kao i obavezu da, pod svojim imenom i o svom trošku, nabavlja potrebne sirovine za proizvodnju, obezbjeđuje sredstva za zarade zaposlenih i izmiruje sve troškove proizvodnje aluminijuma.

CEAC, sa njom povezana kompanija En plus grupa i ruska VTB banka u stečajnom postupku potražuju oko 120 miliona eura i uz crnogorsko Ministarstvo finansija i Elektroprivrdu su najveći povjerioci.

CEAC je do 8. jula prošle godine, kada je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija pokrenuo stečajni postupak, upravljao Kombinatom aluminijuma.

Najveći dio dosadašnjih prigovora CEAC vezanih za stečajni postupak u KAP-u, pred domaćim pravosuđem, do sada, su uglavnom odbijani.

Na osnovu tužbe CEAC-a sud na Kipru je zabranio prodaju KAP-a zbog čega je stečajni upravnik prihvatio zahtjev Uniproma da se uplata novca odloži za dva mjeseca, a nakon toga je ova firma preuzela upravu KAP-a na osnovu ugovora što je ranije radio državni Montenegro bonus.

Bonus video: