Euromost: Tužilaštvo da ispita slučaj umanjenja penzija

Predstavnici Euromosta su se obratili ministru finansija, Radoju Žugiću i predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandru Damjanoviću
61 pregleda 0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Savo Prelević
penzioneri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.08.2014. 11:46h

Nevladina organizacija Euromost pozvala je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupcije da ispita slučaj umanjenja penzija i utvrdi gdje je potrošeno četiri miliona eura koja su oduzeta penzionerima.

Iz Euromosta su najavili da će podnijeti krivičnu prijave protiv direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Dušana Perovića i svih koji su učestvovali u nezakonitostima, ako se nakon 20. avgusta ne vrati novac svim crnogorskim penzionerima i nastavi nezakonito smanjenje penzija bez pismene saglasnosti penzionera.

"Od državnog tužioca tražićemo da spriječi dalje zloupotrebe i da pokrene finansijsku istragu, sa kojom će ispitati gdje je potrošeno četiri miliona EUR koja su oteta od penzionera", navedeno je u saopštenju Euromosta.

Euromost je ranije zatražio od Ministarstva finansija i skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da odgovore na osnovu kog zakona se penzionerima u Crnoj Gori odbija po jedan eura od penzije u posljednje tri godine.

Predstavnici Euromosta su se obratili ministru finansija, Radoju Žugiću i predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandru Damjanoviću, nakon ćutanja Fonda PIO.

Iz Euromosta su saopštili da su se penzioneri iz Bara zahtjevima pridružili bjelopoljskim penzionerima koji su preko te NVO zatražili da se zaustavi praksa umanjivanja penzija bez njihove saglasnosti.

NVO Euromost još jednom poziva Perovića i Fond PIO da svim penzionerima, sa novom isplatom penzija koja je sjutra, vrati preko četiri miliona EUR, koliko im je nezakonito oteto bez njihove pismene saglasnosti, a što je zatražilo i Ministarstvo finansija.

"Priča preko njihovih lokalnih igrača da se oni bave humanitarnim aktivnostima i da su u te svrhe potrošili četiri miliona eura nas neće zaustaviti da zajedno sa penzionerima vratimo ono što je njihovo,jer ne može niko govoriti da je neko dao to dobrovoljno, a nije obezbijedio pismene saglasnosti svakog penzionera", kazali su iz Euromosta.

Bonus video: