Sudska potraživanja olakšala državnu kasu za više od 8 miliona

Podaci pokazuju da su 42 potrošačke jedinice u ovoj godini napravile trošak državi. Na prvom mjestu su MUP i Uprava policije
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2014. 18:50h

Iz državne kase od početka godine po osnovu sudskih potraživanja isplaćeno je 8,7 miliona eura što je više od polovine iznosa od 15 miliona koliko je planirano ovogodišnjim budžetom za tu namjenu, zvanično je saopšteno „Vijestima“ iz Ministarstva finansija.

Troškovi države po osnovu sudskih potraživanja nastali su, između ostalog, zbog neosnovanog lišavanja slobode, dugotrajnih procesa i plaćanja sudskih troškova u izgubljenim sporovima. Tu su i presude za koje su izvršene prinudne naplate za obaveze po osnovu rada (prekovremeni rad, odvojeni život, neiskorišćeni godišnji odmori...).

U Ministarstvu finansija su kazali da na osnovu dosadašnjeg trenda (pod uslovom da se nastavi) očekuju da će ove godine po osnovu sudskih potraživanja izdvojiti manje novca u odnosu na prošlu godinu.

Državna revizorska institucija je u posljednja dva revizorska izvještaja za završne račune budžeta države ukazala na problem visokih sudskih potraživanja koji iz godine u godinu ima uzlaznu putanju.

Do sada nije bilo značajnije sankcije bilo koje odgovorne osobe u institucijama koje prave namjerno ili ne ovakve troškove državi.

Prema podacima Ministarstva ti troškovi su u 2011. iznosili 13,2 miliona eura, godinu kasnije 13,19 miliona, a prošle godine je isplaćeno 23,17 miliona eura, odnosno deset miliona više u odnosu na plan rashoda resora kojem rukovodi ministar Radoje Žugić.

Državna revizorska institucija je u posljednja dva revizorska izvještaja za završne račune budžeta države ukazala na problem visokih sudskih potraživanja koji iz godine u godinu ima uzlaznu putanju

Na preporuku DRI isplate po osnovu sudskih odluka za poslednje dvije godine vršene su na teret budžeta potrošačke jedinice koja je uzrokovala te troškove. U Ministarstvu su rekli da je izvršna vlast prepoznala problem velikih troškova po pitanju sudskih rješenja i da ga nastoji minimizirati kroz vođenje preciznije evidencije i praćenje toka sudskih postupaka, i uvažavanja tih informacija prilikom planiranja budžeta.

„Smatramo da je neophodno da starješine potrošačkih jedinica budu posebno obazrivi i odgovorni kada je riječ o striktnom poštovanju radno-pravne regulative. U tom dijelu, funkcionisanje Agencije za mirno rješavanje sudskih sporova značajno doprinosi bržem i efikasnijem rješavanju radnih sporova, odnosno izbjegavanju složenih i skupih sudskih postupaka“, kazali su u Ministarstvu finansija.

Podaci pokazuju da su 42 potrošačke jedinice u ovoj godini napravile trošak državi. Na prvom mjestu su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije čije je trošak 3,21 milion (MUP 1,58 miliona, Uprava policije 1,63 miliona) na drugom mjestu je sudstvo sa 1,7 miliona eura, a na trećem su Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) sa 1,2 miliona eura.

Nema podataka da li je neko odgovarao zbog štete

U Ministarstvu finansija nijesu precizirali da li imaju podatke da li je neko od starješina organa odgovarao zbog pravljenja tog troška državi. Objašnjavaju da „važeća regulativa definiše institut odgovornosti za pričinjenu štetu ako je ona nastupila svjesnim, odnosno, namjernim činjenjem”.

„Stav Ministarstva finansija je da te greške nesporno moraju biti sankcionisane. Uz to, treba imati u vidu da se određene nepravilnosti dešavaju zbog objektivnih okolnosti koje u datom trenutku ne mogu biti izbjegnute“, rekli su u Ministarstvu.

Kako su dodali, predlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovrnost definiše mjere odgovornosti i kaznene odredbe i posebno uređuje pitanje inspekcijskog nadzora u cilju jačanja kontrole budžetske potrošnje u toku fiskalne godine.

„Uz to, set odredbi se posebno odnosi na odgovornost ovlašćenih lica u državnim organima i mjere koje se primjenjuju u slučaju postupanja suprotno odredbama zakona. Utvrđene su mjere odgovornosti ovlašćenih lica u državnim organima u slučaju neodgovornog ponašanja i prouzrokovanja finansijske štete. Zakon propisuje novčane sankcije u rasponu od 200 za blaže do 4.000 eura za teže povrede zakona“, rekli su u Ministarstvu.

Ministarstvo odbrane ima trošak od 402,8 hiljada, Ministarstvo finansija 326,1 hiljadu, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja 247,2 hiljade, Skupština 111,680 eura, Tužilaštvo 45,78 hiljada, Vlada 10,78 eura...

Bonus video: