Trgovački predstavnik Rusije: Sankcije nisu za Crnu Goru

Najtraženiji crnogorski proizvodi na ruskom tržištu su vina Plantaže i njeguški pršut
79 pregleda 8 komentar(a)
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2014. 15:16h

Zabrana Vlade Rusije o uvozu, donijeta Uredbom 7. avgusta, ne odnosi se na proizvode iz Crne Gore, potvrđeno je "Vijestima” u Trgovačkom predstavništvu Rusije u Beogradu čiji je ovlašćeni predstavnik Andrej Hripunov zadužen i za trgovinske odnose te zemlje sa Crnom Gorom.

"Uredbom od 7. avgusta Vlada Rusije je uvela na jednu godinu zabranu uvoza u Rusiju samo konkretnih proizvoda porijeklom iz SAD-a, Evropske unije, Kanade, Australije i Norveške”, navedeno je u odgovoru Hripunova na pitanje "Vijesti” o uticaju uredbe na Crnu Goru.

Na pitanje kakva ekonomska saradnja ubuduće može biti, Hripunov je kazao da se nada da će i dalje biti uspješna.

Najtraženiji crnogorski proizvodi na ruskom tržištu su vina Plantaže i njeguški pršut. Na listi zabrane uvoza iz navedenih država je povrće i voće koje se može gajiti u Crnoj Gori, što je šansa za domaće poljoprivrednike koji se odluče da ulažu u taj biznis.

Rusija je zemljama koje su joj uvele sankcije zbog krize i građanskog rata u Ukrajini uzvratila tako što je zabranila da se iz njih uvoze poljoprivredni proizvodi, sirovine i hrana. Vlada Rusije je donijela i mjere koje se odnose na vazdušni saobraćaj, a u razmatranju su i mjera u oblasti avioindustrije, brodogradnje i automobilske industrije.

Crnogorska Vlada se pridružila zaključcima Savjeta EU, kojim je za 53 ruska i ukrajinska državljanina zabranjen ulazak u zemlje EU i raspolaganje sredstvima. Takav (ne)diplomatski manevar, za sada, izgleda, srećom, nema težih posljedica za ionako mali broj domaćih izvoznika koji su, do sada, bili u stanju da svoje proizvode prodaju na ruskom tržištu. Prema podacima Monstata ukupan izvoz u Rusiju lani je iznosio 5,8 miliona eura.

Bonus video: