Prelević: Skupština da se izjasni treba li državi Duvanski

Stečajni period ističe 30. novembra, a najveći je problem nezainteresovanost države da riješi status DKP-a, kaže Prelević
0 komentar(a)
Zoran Prelević, Foto: Boris Pejović
Zoran Prelević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.08.2014. 17:37h

Predsjednik Sindikata Duvanskog kombinata u stečaju Zoran Prelević izjavio je da je najveći problem nezainteresovanost države da riješi status DKP-a, najavljujući da će nakon godišnjih odmora tražiti od poslaničkih klubava i Skupštine da se odrede o budućnosti tog preduzeća.

"I pored činjenice da stečajni period (plan reorganizacije) ističe 30. novembra, niko od onih koji su odgovorni za rješavanje ovog problema ne pokazuje interesovanje da se miješa u svoj posao“, rekao je Prelević “Vijestima”.

On napominje da u prvom redu misli na Vladu, odnosno resorne ministre u čijoj nadležnosti je DKP. On je sada u nadležnosti stečajne uprave, a resorno je vezan za Ministarstvo poljoprivrede.

On smatra da je zabrinjavajuća “količina neinformisanosti pojedinih poslanika o DKP-u”.

"Naprotiv, površno se odnoseći prema ovom problemu, tek da bi ispunili poslaničku kvotu, iznijeli su niz netačnih informacija, a koje su nepotrebno dodatno iziritirale radnike”, dodao je on.

Prelević je kazao da se mora osvrnuti "i na kontradiktorne navode Poreske uprave, a koja u jednom svom izvještaju pominje da je DKP najveći poreski dužnik (oko 40 miliona eura), dok ga već u sljedećem izvještaju ne pominju".

"Radnici žele znati gdje je prava istina“, istakao je Prelević.

Prelević, koji tvrdi da predstavlja 95 odsto zaposlenih, saopštio je da je u obavezi da reaguje "na sve češće maliciozno i tendeciozno plasiranje poluinformacija u medijima“, koje, kako smatra, "štete ugledu preduzeća i otežavaju borbu radnika za njegov opstanak“.

"Bez želje da polemišemo sa onima koji stoje iza ovih nečasnih radnji, a uz izražavanje što se radi o osobama koje "jedu isti hljeb“, obavještavamo javnost da nije istina da su zaposleni podijeljeni, kao i da nije istina da u DKP-u "radnici kradu". Ukoliko postoji nečije saznanje o bilo kakvom nezakonitom ponašanju radnika u krugu fabrike, ono mora biti objelodanjeno na način prepoznat zakonom: imenovanjem djela i imenovanjem počinioca“, saopštio je Prelević.

Prije nekoliko mjeseci iz kruga fabrike nestao je paket cigareta za izvoz, a menadžment je, nakon prijave policiji, pooštrio kontrolu zaposlenih.

Bonus video: