Deblokiran račun Opštine Bar

Lokalna uprava uspjela je da efikasnom naplatom poreskih obaveza, isplati dugovanja prema bankama, državi i dobavljačima
55 pregleda 0 komentar(a)
Bar grad, Foto: Anto Baković
Bar grad, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.08.2014. 12:01h

Račun Opštine Bar, koji je bio blokiran zbog duga od dva miliona eura, odblokiran je nekoliko dana prije nego što se očekivalo.

Lokalna uprava uspjela je da efikasnom naplatom poreskih obaveza, isplati dugovanja prema bankama, državi i dobavljačima, prenosi portal Bar info.

To je značajno relaksiralo poslovanje i omogućiće da se u narednom periodu redovnije servisiraju obaveze, prije svega prema zaposlenima kojima se duguje nekoliko plata.

U tu svrhu, iz opštinskog Sekretarijata za finansije, najavljene su prinudne mjere naplate zaostalog duga.

U skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji, svakodnevno će biti obračunavana kamata za neuredne poreske obveznike, a od 15. avgusta počeće i prinudna naplata prodajom pokretne i nepokretne imovine na koju je upisano založno pravo.

Portal podsjeća da su dugovanja Opštine Bar oko deset miliona eura, a potraživanja gotovo duplo veća.

“Naplatom samo polovine dospjelih potraživanja lokalna uprava bi mogla normalno da funkcioniše i servisira sve svoje obaveze”, naveo je potpredsjednik Opštine Dragan Simović.

Na pitanje da li ima najava o eventualnoj novoj blokadi opštinskog računa, što bi moglo da osujeti planove, Simović je odgovorio da takvu informaciju nemaju i da ne očekuju veću blokadu, jer je sada isplaćen najveći dio duga.

Bonus video: