Revizija poslovanja EPCG: Bez dokaza o dijelu imovine

Revizor dao mišljenje s rezervom. Vlada je garantovala A2A da je cjelokupna imovina EPCG
2 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.08.2014. 18:29h

Revizorska kuća Pricewaterhouse- Coopers (PWC), ocjenjujući konsolidovane izvještaje o poslovanju Elektroprivrede Crne Gore za 2013. godinu, dala je mišljenje sa rezervom jer toj kompaniji fale dokazi o vlasništvu imovine vrijedne 215 miliona eura.

Ukupna vrijednost kapitala EPCG od jula ove godine iznosi milijardu eura. “Na 31. decembar 2013. matično društvo iskazalo je nekretnine, postrojenja i opremu za koju ne posjeduje adekvatnu dokumentaciju o vlasništvu, u bilansu stanja u iznosu od 215 miliona eura”, navodi se, između ostalog, u izvještaju PWC-a.

Zbog toga revizor nije bio u mogućnosti da utvrdi korekcije koje bi eventualno bile neophodne na stanu zemljišta i građevinskih objekata, kao i efekte eventualnih korekcija na konsolidovani bilans uspjeha, konsolidovani izvještaj o promjenama na kapitalu i o tokovima gotovine na poslednji dan 2013. i 2012. godine.

Rukovodstvo većinski državne Elektroprivrede, kojom upravlja italijanski A2A, u toku 2009. godine počelo je proces usaglašavanja registra osnovnih sredstava sa vlasničkim listovima.

Ukupna umovina Elektroprivrede vrijedna je nešto više od milijadu eura, od čega se, prema podacima iz bilansa stanja, na nekretnine, postrojenja i opremu odnosi 827,54 miliona eura

Proces je nastavljen i narednih godina, a kao rezultat menadžment je ustanovio da nedostaje dokumentacija koja potvrđuje vlasništvo nad određenim stavkama nekretnina, postrojenja i opreme, koje koristi matično društvo i nad kojima EPCG ima kontrolu.

“Pored toga, prema ugovoru zaključenom 3. septembra 2009. godine između Vlade Crne Gore i A2A S.P.A iz Italije, Vlada garantuje da je ukupna imovina iskazana u finansijskim izvještajima na dan potpisivanja ugovora o kupoprodaji, u vlasništvu matičnog društva.

Shodno tome, rukovodstvo vjeruje u ispravnost priznavanja pomenutih sredstava u poslovnim knjigama Elektroprivrede na dan 31. decembar 2013. i ulaže napore da upotpuni dokumentaciju o vlasništvu”, navodi se obrazloženju o mišljenju sa rezervom koji je dao revizor.

Ukupna umovina Elektroprivrede vrijedna je nešto više od milijadu eura, od čega se, prema podacima iz bilansa stanja, na nekretnine, postrojenja i opremu odnosi 827,54 miliona eura.

U odnosu na godinu ranije procijenjana vrijednost ovog dijela imovine EPCG bila je veća za nešto više od dva miliona. Poslovnu prošlu godinu Elektroprivreda je, prema konsolidovanom bilansu uspjeha, završila sa neto profitom od 25,15 miliona eura. To je višestruko bolji rezultat u odnosu na 2012. godinu kada je izgubila 5,5 miliona eura.

Bonus video: