Uprava za inspekcijske poslove od maja utvrdila 8.940 nepravilnosti

Iz Uprave su saopštili da postoje subjekti koji i pored ukazivanja inspektora nijesu uklonili nepravilnosti
61 pregleda 0 komentar(a)
Turistički inspektor, Foto: Zoran Đurić
Turistički inspektor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.08.2014. 13:11h

Uprava za inspekcijske poslove je, preko Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone, od 1. maja obavila preko 17.700 kontrola i utvrdila više od 8.900 nepravilnosti.

"Kontrolom su obuhvaćeni svi subjekti nadzora, sa posebnim akcentom na kontrolu objekata privremenog karaktera", navodi se u saopštenju Uprave.

Inspekcije su, kako se dodaje, prvenstveno postupale kroz preventivni nadzor.

U tromjesečnom periodu inspekcije su konstatovale 8.940 nepravilnosti, a mjeru ukazivanja donijele su u 4.170 slučaja, u cilju otklanjanja nepravilnosti i usklađivanja poslovanja sa zakonskim propisioma.

Iz Uprave su saopštili da postoje subjekti koji i pored ukazivanja inspektora nijesu uklonili nepravilnosti, pa su se u tim slučajevima preduzimale korektivne mjere, odnosno doneseno je oko 2.500 rješenja za uklanjanje nepravilnosti i 1.160 rješenja o zabrani rada.

Pored upravnih mjera inspektori su izdali 6.430 prekršajnih naloga u iznosu od preko 1,9 miliona eura, donijeli 64 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a u 12 slučajeva podnijeli krivične prijave.

Inspektori su zapečatili 50 objekata, dok su 63 objekta uklonjena zbog neposjedovanja rješenja za korišćenje određenih prostora, posebno prostora Morskog dobra.

Intenzivno je, kako se navodi, rađeno na suzbijanju sive ekonomije na tržištu robe, pa je zbog neposjedovanja dokaza o porijeklu, oduzeta roba u vrijednosti od preko 18.500 EUR.

Iz Uprave su kazali da je postupljeno po osnovu 1.100 inicijativa usmjerenih prema različitim inspekcijama, a najviše su se odnosile na oblast pružanja usluga, turizma i ugostiteljstva i zaštite prostora.

Bonus video: