Herceg Novi: U budžet opštine "slilo" se samo 35% planiranih prihoda

Od građevinarskih dozvola prihod je 1,7 miliona eura, a plan je bio 2,5 miliona, što je ostvarenje od 66 odsto
92 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.08.2014. 12:43h

U budžet Opštine Herceg Novi do 1. avgusta slilo se svega 35 odsto planiranih prihoda koji iznose oko 17,71 milion eura.

Radio Jadran prenosi da su najveći prihodi od poreza na nepokretnosti i građevinskih dozvola. Od 3,3 miliona eura planiranih prihoda od poreza na nepokretnosti naplaćeno je 1,5 miliona eura ili 46,6 odsto.

Od građevinarskih dozvola prihod je 1,7 miliona eura, a plan je bio 2,5 miliona, što je ostvarenje od 66 odsto.

Posebna stavka je naknada za građevinsko zemljište od kompanije Azmont investments, od koje se očekuje 3,5 miliona eura.

Sekretar Sekretarijata za privredu i finansije, Radovan Božović kazao je da ta naknada još nije naplaćena, ali je planirana.

„Azmont je najavio da će ući u proceduru za dobijanje građevinske dozvole, ali još je nije završio. Tako se lako može desiti da pravimo rebalans budžeta i da taj očekivani prihod izbacimo iz budžeta, jer se vjerovatno neće ostvariti ako Azmont ne pribavi dokumentaciju“, rekao je Božović.

Od boravišne takse 141 hiljada eura

Još nije ostvaren ni prihod od zakupa na Luštici od kompanije Nord star u iznosu od dva miliona eura.

"Država se još nije odlučila da nam ta sredstva ustupi. Obraćamo se redovno agencijama i tražimo sastanak, jer smo do sada dobili milion eura od dugoročnog zakupa na Luštici, ali polažemo pravo na još dva miliona", naveo je Božović.

Od boravišne takse je do sada naplaćena 141 hiljada eura, što je prihod Turističke organizacije i blizu je prošlogodišnjeg iznosa, iako je sezona kasnila.

Drugi značajan prihod Opštine je od privremene djelatnosti i zakupaca u zoni morskog dobra. Po tom osnovu 50 odsto ide lokalnoj upravi, a 50 odsto preduzeću Morsko dobro koje je do sada uplatilo Herceg Novom 200 hiljada eura od planiranih 300 hiljada za održavanje reda u priobalju.

"Blokada Skupštine se veoma malo ili nimalo negativno odrazila na naplatu prihoda. Jer sve odluke važe. Imamo reviziju, kontrolu svih državnih institucija, koje su stručnije od Skupštine“, precizirao je Božović.

"Taj priliv najviše zavisi od ažurnosti zakupaca, koji često svoje obaveze izmiruju u ratama", objasnio je Božović i dodao da će tek po sezoni biti poznat i iznos po osnovu poreza od izdavanja soba.

Prema njegovim riječima, višemjesečna blokada Skupštine i zastoj u donošenju brojnih odluka ne utiče na naplatu prihoda u Opštini.

"Čak se i ne osjeća blokada, jer služba lokalne uprave prihoda radi veoma dobro svoj posao", kaže Božović.

On je dodao da postoji veliko interesovanje za gradnju i investicije, tako da je velika stopa ostvarenja prihoda po osnovu građevinskih dozvola.

"Blokada Skupštine se veoma malo ili nimalo negativno odrazila na naplatu prihoda. Jer sve odluke važe. Imamo reviziju, kontrolu svih državnih institucija, koje su stručnije od Skupštine“, precizirao je Božović.

Bonus video: