Fidelity: Nurković krije analizu propalog pivara

MSP je tvrdnje Fidelitya okarakterisao kao „netačne i zlonamjerne” a njihovo saopštenje kao “političko”, ističuči da je analizu troškova i koristi i analizu isplativosti za aerodrome izradio “Daniel Dean, bivši direktor u Raiffeisen banci, i bivši potpredsjednik Bank of Americ Merrill Lynch - ekspert sa preko 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta..”
221 pregleda 16 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2018. 05:56h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) uporno krije ekonomsku analizu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) koja, kako tvrde, dokazuje da je za državu bolje da aerodrome da u koncesiju, nego da ih zadrži pod sopstvenom kontrolom i upravljanjem, ocijenila je juče konsultantska kuća Fidelity Consulting.

Ministarstvo Osmana Nurkovića (BS) reagovalo je zbog toga što je Fidelity objavio da je kompanija Dean Capital Strategies iz Beča koju su angažovali MSP i IFC, osnovana prije nepune tri godine, ima jednog stalno zaposlenog, negativan poslovni rezultat i vlasnički je povezana sa kompanijom koja se neuspješno bavi proizvodnjom piva.

MSP je takve tvrdnje Fidelitya okarakterisao kao „netačne i zlonamjerne” a njihovo saopštenje kao “političko”, ističuči da je analizu troškova i koristi i analizu isplativosti za aerodrome izradio “Daniel Dean, bivši direktor u Raiffeisen banci, i bivši potpredsjednik Bank of Americ Merrill Lynch - ekspert sa preko 20 godina iskustva u finansiranju infrastrukture širom svijeta..”

“Zvuči paradoksalno, ali izgleda da pisac saopštenja MSP nije ni čitao Koncesioni akt, jer u njemu jasno piše da je cost benefit analizu radila kompanija Dean Capital Strategies Gmbh, a ne gospodin Daniel Dean kao fizičko lice. U vašoj izjavi nigdje nijeste demantovali ono što smo pisali o kompaniji Dean Capital Strategies Gmbh: da ima negativan kapital i ogroman gubitak. Takođe, niste demantovali da se vlasnik kroz povezanu kompaniju bavi proizvodnjom piva, što stoji na samom sajtu ove kompanije”, poručili su iz Fidelity Consultinga MSP-u, odbacujući bilo kakvu političku motivaciju kao razlog svog javnog angažmana u priči oko koncesije za aerodrome. Iz Fidelitya su na Fejsbuk profilu napisali da su članovi Američke privredne komore u Crnoj Gori, da su prva konsultantska kompanija u Crnoj Gori što je dobila NATO NCAGE kod, te da 98 odsto svojih prihoda ostvaruje od privatnih kompanija i međunaridnih organizacija, a ne od države i njenih preduzeća.

“Napisali smo da nismo protiv valorizacije Aerodroma Crne Gore, već da je cifra koja se kreće između 50 i 100 miliona eura za jednokratnu koncesiju jednostavno preniska. Zar je grijeh tražiti da koncesionar plati više državi Crnoj Gori? I to čitavih 93 miliona više od onog što piše u koncesionom aktu? Da li MSP voli Crnu Goru više od nas jer tražimo više novca za koncesije?”, pitaju iz Fidelity Consultinga.

Dodaju da su Vladi umjesto ovakvog rješenja predložili ono koje smatraju boljim za državne interese – da se aerodromi zadrže u državnim rukama, dovede efikasniji menadžment i vazdušne luke razvijaju “kao dubrovački aerodrom, kroz snažnu podršku iz bespovratnih EU fondova”.

“Da li je grijeh tražiti novce koji se ne vraćaju a koji bi se upotrijebili za razvoj naše infrastrukture? Da li je grijeh što želimo da transparentno podržimo rad nacionalne aviokompanije, jer je ona indirektno odgovorna za generisanje nekoliko stotina miliona eura prihoda od turizma, a čiji rad može biti ugrožen koncesionim aranžmanom?”, pitaju iz Fidelity Consultinga MSP.

Naglašavaju da taj Vladin resor u tajnosti drži famoznu analizu Dean Capitala i IFC-a po kojoj je aerodrome bolje dati u koncesiju.

“Cijenjeno Ministarstvo, postavljamo elementarno pitanje: zašto nismo mogli da dobijemo detaljnu ekonomsku analizu kako smo i tražili već smo dobili odgovor da je ista internog karaktera? Uvjeravamo vas da ne bi radili našu, prilično detaljnu analizu (kako vi pišete naručenu) da smo dobili inicijalnu analizu na osnovu koje je pripremljen koncesioni akt. Priznajemo da teško možemo razumjeti da se u vašem reagovanju ne bavite konsultantom koji se bori da se Crnoj Gori plati manje novca za koncesiju, a napadate domaćeg poreskog obveznika koji se bori da se našoj Crnoj Gori plati najmanje 100 miliona eura više za koncesioni aranžman. Ogroman je osjećaj mučnine koji ostaje jer se (i dalje ne vjerujemo u to) prepisujemo sa našim ministarstvom jer tražimo više novca za valorizaciju nacionalnog resursa kakav su Aerodromi Crne Gore”, zaključuje se u reagovanju Fidelity Consultinga.

Fidelity je prethodno uradio analizu poslovnog performansa ACG, perspektive povećanja cijena aerodromskih usluga u Crnoj Gori sa osvrtom na prilike u okruženju i nacrta koncesionog ugovora koji je za aerodrome pripremilo MSP. Prema analizi Fidelityja budući zakupac aerodroma u Tivtu i Podgorici ostvariće čisti profit od najmanje 289 do 584 miliona eura, zavisno od scenarija povećanja broja putnika i rasta iznosa aerodromske takse i drugih prihoda. MSP je pripremilo nacrte koncesionog akta i koncesionog ugovora za ACG koje je stavilo na javnu raspravu do 10. septembra. Davanju aerodroma u zakup protivi se članica vladajuće koalicije, SD, kao i radnici aerodroma u Tivtu koji su najavili proteste.

SB: Podržavamo Vladin model za valorizaciju aerodroma

Svjetska banka (SB) podržava Vladin model valorizacije crnogorskih aerodroma, saopštio je izvršni direktor u SB-u Frank Heemskerk na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem. „Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati, na primjer, za gradnju škola“, rekao je Heemskerk, saopšteno je iz Vlade.

On je dodao da njegovo iskustvo, kao ministra turizma Holandije, pokazuje da je rast prometa na aerodromima jedan od ključnih preduslova snaženja turističkih djelatnosti, povećanja prihoda i dostupnosti zemlje. Vlada je odlučila da crnogorske aerodrome ponudi na koncesiju, odnosno da ih izda na period od 25 do 30 godina.

Marković se zahvalio na podršci SB valorizaciji aerodroma i rekao da su oni jedan od najvećih infrastrukturnih potencijala, ali da su trenutno na niskom nivou i predstavljaju usko grlo daljeg razvoja. „Hoćemo da to u kratkom vremenskom roku promijenimo. Zato smo se opredijelili da nam partner bude IFC“, kazao je Marković.

On je dodao da pokušaj diskreditacije eksperta kojeg je angažovala ta renomirana međunarodna finansijska organizacija predstavlja samo vid političke borbe.

Bonus video: