Zaobilaženje sankcija: Beč bi mogao da izvozi u Rusiju preko Balkana

Austrija je prošle godine u Rusiju izvezla agrarne i prehrambene proizvode u vrijednosti od oko 236 miliona eura
1 komentar(a)
meso, Foto: Shutterstock
meso, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.08.2014. 08:23h

Austrijski proizvođači, pogođeni ruskim sankcijama, svoje proizvode mogu izvoziti preko Balkana ili Švajcarske, saopštio je bivši evropski komesar za poljoprivredu Franc Fišler.

On je austrijskom radiju Oe1 rekao da u debati o sankcijama treba ostati smiren i sačekati da se vidi koliki će biti gubici i da li će stvarno iznositi stotine miliona eura, kako se upozorava.

Fišler smatra da se, u cilju izbjegavanje gubitaka zbog zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda koje je Rusija uvela za zemlje koje su uvele sankcije protiv Moskve, može poslovati preko “trećih zemalja”, prenosi Tanjug.

"Svaka firma može, na primjer, u Švajcarskoj ili na Balkanu iz Austrije kupiti proizvode i onda ih izvoziti u Rusiju", kazao je Fišler i dodao da se na taj način mogu kompenzovati gubici.

On je ocijenio da je potrebno zajedničko, evropsko rješenje u vezi sa pomoći poljoprivrednicima.

"Potrebno je zajedno razmisliti kako se može teret raspodeliti na sve", objasnio je Fischler.

I ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter savjetovao je poljoprivrednicima strpljenje kako bi se sagledale posljedice ruskih mjera.

Austrija je prošle godine u Rusiju izvezla agrarne i prehrambene proizvode u vrijednosti od oko 236 miliona eura i očekuje da bi zabrana uvoza mogla donijeti gubitke od najmanje polovine tog iznosa.

Glavni poljoprivredni izvozni proizvod iz Austrije u Rusiju je svinjsko meso.

Ruska Vlada donijela je ukaz kojim se na godinu uvodi zabrana uvoza govedine, svinjetine, sireva, živine, mlijeka i ribe iz zemalja EU, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kanade, Norveške.

Bonus video: