Uprava Crnagoraputa ugovorom obavezala vozače da čiste kanale

Uprava kompanije samovoljno promijenila ugovore o radu za 11 vozača, radnici najavljuju proteste jer neće da budu robovi
1 komentar(a)
Crnagoraput radnici protest, Foto: Luka Zeković
Crnagoraput radnici protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2014. 16:39h

Promjene ugovora o radu za 11 od ukupno 5 radnika voznog parka Crnagoraputa, juče su ponovo izazvale veliko nezadovoljstvo u toj kompaniji a radnici za naredne dane pripremaju novi štrajk i proteste.

Ova grupa vozača Crnagoraputa su aneksom ugovora nametnutim od uprave kompanije primorani da ubuduće budu fizički radnici čije će radne obaveze biti čišćenje kanala pored puteva.

Predsjednik sindikalne organizacije Crnagoraputa Mijodrag Savović juče je razgovarao sa advokatom u vezi konsultacija i pripreme predstojećeg protesta, kojeg žele da organizuju u skladu sa Zakonom.

Oko 50 radnika ove kompanije, kojom većinski gazduje austrijski Štrabag, protestovali su i sredinom juna ove godine ispred sjedišta Crnagoraputa optužujući poslodavca da “ne poštuje važeći Zakon o radu, rješenja Inspekcije rada, Kolektivni ugovor i da radnike maltretiraju, prijete otkazima i ponižavaju kao da je vrijeme robovlasništva”.

“Više mobing trpjeti ne možemo, a nije nam ni dozvoljeno da uz 24 lična dohotka, kao ranije, napustimo Crnagoraput. Tjeraju nas, maltene, da odemo iz firme mimo kolektivnog ugovora i naknade koju su zaposleni ranije uživali”, rekao je “Vijestima” jedan od radnika koji nije želio da mu se pominje ime.

Prije privatizacije 2006. godine Crnagoraput je upošljavao sa sezoncima oko 1.200 radnika, a danas ih je svega nešto više od 200 sa sezoncima. Kompanija je nekad imala sedam asfaltnih baza, dok je danas u funkciji svega jedna u Štitarici kod Mojkovca.

Crnagoraput je polugodište završio sa gubitkom od 103.000 eura, dok je u istom periodu lani imao dobit od 11.000. Poslovni prihod kompanije smanjen je sa 13,8 na 6,6 miliona, a rashod sa 15,2 na 7,6 miliona.

Akumulirani gubitak iznosi 18,5 miliona.

Bonus video: