Bivši radnici KAP-a najavljuju radikalnije poteze

"Da li će to biti štrajk glađu, možda ćemo da protestujemo na kapiji ili da legnemo tamo na rampi pa neka nas biju ili oćeraju, mi smo nemoćni da se branimo, a nema niko da nas odbrani"
0 komentar(a)
Esad Čekić, Foto: Luka Zeković
Esad Čekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2014. 12:54h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) koji nijesu dobili otpremninu, a još nemaju pravo na penziju, nastavljaju proteste do daljnjeg, a od ponedjeljka su, kako su naveli, mogući radikalniji potezi.

Jedan od bivših radnika, Esad Čekić kazao je agenciji Mina-business da će radnici naredne sedmice odlučiti kako će radilaizovati protest.

"Da li će to biti štrajk glađu, možda ćemo da protestujemo na kapiji ili da legnemo tamo na rampi pa neka nas biju ili oćeraju, mi smo nemoćni da se branimo, a nema niko da nas odbrani", rekao je Čekić.

Grupa od 16 bivših radnika KAP-a dobila je nedavno otkaz, a prema odluci Vlade ne mogu da dobiju otpremninu niti sada imaju uslove za odlazak u penziju. Iz te grupe je šest radnika počelo proteste prije nekoliko dana tražeći da Vlada promijeni odluku.

Čekić je naveo da kada su potpisivali ugovor o prekidu radnog odnosa, pristali su na otpremnine, za šta, kako je rekao, imaju svu dokumentaciju.

"Mi koji smo ođe u štrajku praktično smo ostali bez otpremnina. Kažu nam da treba čekati skupštinsku proceduru. Pitanje je da li će to proći ili kada će biti, mi smo do tada na ulici", kazao je Čekić.

Prema njegovim riječima, radnici više ne znaju šta da rade, a on je sebi htio da oduzme život.

"Niko na nas ne okreće glavu, niko sa nama neće da priča, ni da nas obiđe, niti nas pitaju imamo li od čega da živimo", dodao je Čekić.

Iz Vlade je saopšteno da će sačekati odluku Skupštine u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) i radnicima Kombinata, koji ne ostvare pravo na prijevremenu penziju, isplatiti otpremnine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u KAP-u, Preradi i Kovačnici jasno propisuje da radnici tih preduzeća ne mogu dobiti i otpremnine i penzije.

"Jasno je naznačeno da se socijalni program ne odnosi na radnike koji su po bilo kom osnovu stekli uslov za penziju, kao ni na one koji zasnuju radni odnos kod novih vlasnika KAP-a, Prerade i Kovačnice", rekli su predstavnici Ministarstva.

Bonus video: