SNP: Teško obezbijediti uslove za život na selu

Svaka država, koja se smatra državnom socijalne pravde, kako je saopštio Gošović, stvara uslove za dostojanstvenu starost svojih građana
1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Foto: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 08.08.2014. 11:56h

Socijalistička narodna partija (SNP) očekuje od Vlade i ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića, da obavijeste staračka domaćinstva kako sa naknadom od 40 eura, kao jedinim izvorom prihoda na mjesečnom nivou, mogu obezbijediti uslove za život na selu.

Potpredsjednik SNP-a, Neven Gošović, kazao je da su poslanici te partije, kada su se u skupštinskoj proceduri nalazile predložene izmjene zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, podnijeli amandman čijim prihvatanjem bi staračka naknada na mjesečnom nivou iznosila 50,2 eura, odnosno 50 odsto od najniže penzije u Crnoj Gori.

“Radi se o neznatnom povećanju, kojim bi se, koliko toliko, poboljšao materijalni položaj staračkih domaćinstava, koja danas održavaju u životu brojna udaljena sela kojima prijeti potpuno napuštanje”, smatra Gošović.

On je podsjetio da u julu, posljednjeg dana proljećnog zasjedanja, Skupština nije prihvatila amandman poslanika SNP-a.

“Kada korisnik staračke naknade na ime doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje uplati iznos od 12 eura na mjesečnom nivou, ostaje mu 28 eura za ostvarenje Vladinog cilja podizanja kvaliteta života na selu”, objasnio je Gošović.

Svaka država, koja se smatra državnom socijalne pravde, kako je saopštio Gošović, stvara uslove za dostojanstvenu starost svojih građana.

Među tim kategorijama stanovništva se nalaze i staračka domaćinstva, poljoprivrednici koji su radni vijek proveli baveći se poljoprivredom, a nijesu ostvarili nikakva primanja, niti penziju, niti neko drugo novčano primanje.

Vlada se opredijelila da tim osobama obezbijedi materijalnu pomoć u vidu staračke naknade.

“Pravo na staračku naknadu može ostvariti samo jedan od supružnika, muškarac sa navršenih 65 godina života, odnosno žena sa 60 godina i to ukoliko žive na selu i bave se poljoprivredom, a nemaju nikakvih drugih primanja”, rekao je Gošović.

Pravo na staračku naknadu, prema podacima Ministarstva poljoprivrede u Crnoj Gori krajem prošle godine koristila je 5,1 hiljada osoba.

“Vlada je visinu staračke naknade utvrdila na iznos od 40 eura na mjesečnom nivou i taj iznos nije mijenjan od januara 2009. godine”, zaključio je Gošović.

Bonus video: