Protest kooperanata mljekare Nika odložen za 15 dana

Kooperanti su nakon sastanka sa vlasnikom mljekare, Aleksandrom Božovićem odlučili da se narednih dana ne okupljaju u krugu fabrike
2 komentar(a)
Farmeri, Nika, protest, Foto: Ivan Petrušić
Farmeri, Nika, protest, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.08.2014. 14:07h

Kooperanati nikšićke mljekare Nika odložili su protestna okupljanja za 15 dana, kako bi dali šansu vlasniku da kroz dokapitalizaciju firme obezbijedi novac za isplatu potraživanja.

Kooperanti su nakon sastanka sa vlasnikom mljekare, Aleksandrom Božovićem odlučili da se narednih dana ne okupljaju.

Farmeri su proteste počeli u utorak, zbog nagomilanog duga od oko 150 hiljada eura za isporučeno mlijeko, na čiju isplatu čekaju i do godinu.

Jedan od kooperanata, Mitar Đurđevac rekao je da su pristali da sa iskazivanjem nezadovoljstva sačekaju 15 dana, kako bi vlasnik mogao da završi započete dogovore sa ukrajinskom firmom o preuzimanju većeg dijela vlasništva nad mljekarom Nika.

„Sačekaćemo do dogovorenog roka, a ukoliko ne bude povoljan ishod za naplatu naših dugovanja naći ćemo načina da naplatimo isporučeno mlijeko“, kazao je Đurđevac.

Prema njegovim riječima, Mljekara samo njemu duguje 25 hiljada eura, dok kooperanti u prosjeku potražuju po nekoliko hiljada eura.

Božović je potvrdio da se sa kooperantima, zbog zajedničkog interesa, dogovorio da se sačeka još 15 dana, jer je na pomolu rješenje.

„Riječ je o dokapitalizaciji mljekare kroz koju bi ukrajinskoj firmi pripalo vlasništvo od 66 odsto i bila bi obavezna da preuzme postojeće obaveze“, rekao je Božović novinarima nakon sastanka.

On je precizirao da bi ta firma morala odmah da isplati sva dugovanja kooperantima i radnicima, dok bi u dogovoru sa povjeriocima u narednom periodu bio obavljen reprogram potraživanja.

Bez dogovora sa Ukrajincima ni nakon nekoliko godina pregovaranja

Izvršni direktor Nike, Tomislav Žižić podsjetio je da je firma duži niz godina u problemima i da su razgovori sa strateškim partnerom, ukrajinskom firmom Terra food, počeli prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, pregovaralo se o više načina za preuzimanje Nike, ali su uslovi mijenjani.

„Ukupne obaveze mljekare iznose oko 2,5 miliona eura, računajući i kredite, a ukoliko pregovori budu uspješno završeni odmah bi bila isplaćena potraživanja kooperanata i radnika, a dio duga reprogramiran. Time bi bili stvoreni uslovi za rad Nike punim kapacitetima“, zaključio je Žižić.

Bonus video: